Jak se pojistit na hory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak se pojistit na hory

Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit
Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit (Profimedia)

Chystáte se na hory? Pak si kromě lyžařského vybavení přibalte i dobré pojištění. A nejde jen o vaše zdraví. Sražený cizinec by po vás mohl vymáhat miliony. Poradíme, jak vybrat tu správnou piojistku, abyste si dovolenou na horách užili v klidu.

Krásné sjezdovky, horská panoramata a zábava s rodinou či přáteli. Za tím vyrážíme na horské svahy u nás i v cizině až do jara. Jenže řada lidí bere pojistku jen jako nutné zlo a nepřemýšlí nad ní. V horším případě si ji vůbec nesjedná. Přitom je to chyba, která vám může snadno zruinovat rodinný rozpočet. Kvůli několika ušetřeným stokorunám...

Limity volte vyšší

Pro lyžování na evropských sjezdovkách by měl dostačovat limit 3,5 mil. Kč. Že je to zbytečně moc? Jen úraz hlavy či páteře může přijít na milion. A k tomu vám může náležet i odškodnění trvalých následků nebo invalidity a tam se jedná o další miliony, které by vám pojišťovna neproplatila.

Odpovědnost si připlaťte

Pojištění odpovědnosti je snad nejdůležitější součástí lyžařského vybavení do ciziny. Tady už nejde ani tak o vaše zdraví, jako spíše o vaši peněženku. Lyžař, kterého v cizině neradi srazíte, vám totiž pomocí právníků může účtovat nejen samotné zranění, ale i domácí ošetřování, ušlou mzdu, trvalé následky, poškozené vybavení a další náklady. Dle statistik zranění zahraničního lyžaře vychází na 0,5 až 2,5 milionu korun.

Pozor na alkohol

Svařákem nebo bombardinem se zahřejte radši až po lyžování. Vliv alkoholu mají totiž všechny pojišťovny ve výlukách a za nehody pod vlivem nemusí zaplatit ani kačku. „V takovém případě může i obyčejný panák na zahřátí prodražit zimní dovolenou o desítky či stovky tisíc korun,“ varuje Iva Buriánková z České pojišťovny.

Takhle je to u nás

Běžné cestovní pojištění se vztahuje jen k zahraničí. Některé pojišťovny ale nabízí i krátkodobé pojištění pro cesty po tuzemsku. Ošetření i zásah horské služby je ale v Česku zdarma. Odpovědnost vám v tuzemsku kryje nejčastěji pojištění domácnosti. Stejně jako v cizině, i tady se sražení cizinci domáhají náhrady škod po vinících pomocí soudů.

Modrá kartička pomůže

Evropský průkaz pojištěnce nezapomeňte ani na cestu po Evropě. Zajistí vám základní ošetření ve veřejných nemocnicích a často jen s mírnou finanční spoluúčastí. Ale pro řadu soukromých doktorů v lyžařských střediscích je jen bezcennou kartičkou. Na druhou stranu platí i v případech, kdy cestovní pojištění spadne do výluky. Třeba kvůli alkoholu, nebo jízdě mimo sjezdovku.

Pozor na pravidla

Lyžování se řídí pravidly lyžařské federace. A při posuzování míry viny za srážku k nim přihlíží jak pojišťovny, tak případný soud. Ve zkratce nabádají k tomu, abyste nejezdili na hranici svých schopností, byli ostražití a nezastavovali v nepřehledných místech. Také říkají, že ten, kdo přijíždí zezadu, nese zodpovědnost za případnou srážku s pomalejším lyžařem před ním. Celá pravidla najdete kupříkladu na stránkách Horské služby ČR (horskasluzba.cz).

Přečtěte si
ivannavratil386
28. 6. 2019 • 18:42

Díky moc za rady. Co se pojištění na hory týče, tak já mám zatím velmi dobrou zkušenost s cestovním pojištěním od http­s://ww­w.in­siaca­re.cz/ Cestovní pojištění si u nich sjednávám už dva roky a vždy to proběhlo bez problému.

mrazkova@tiscali.cz
20. 2. 2019 • 21:41

Super článek. Osobně si myslím, že pokud se člověk chystá zrovna do hor, tak tam je cestovní pojištění opravdu nezbytnost. Přecejen na horách je mnohem větší šance, že se člověku něco stane, než někde na pláži. Já se příští měsíc chystám také na hory do zahraničí a právě přemýšlím jaké cestovní pojištění si zařídit. Nejvíce se mi zatím asi zamlouvá to od https://www.ervpojistovna.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.