Poslední tajemství Mandlové (†81): Urnu s popelem ukradli? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Poslední tajemství Mandlové (†81): Urnu s popelem ukradli?

Adina Mandlová
Adina Mandlová (Profimedia.cz)

V lednu uplynulo 108 let od narození prvorepublikové hvězdy Adiny Mandlové. Do Čech se herečka z Kanady vrátila teprve v roce 1991. Do kufrů tehdy sbalila dvě urny. V první byl popel posledního manžela Bena Pearsona, v druhé ostatky milovaného psíka. Kam se však poděl vlastní hereččin popel a má vůbec někde hrob?

Adina Mandlová přebývala po návratu do vlasti na zámku v Dobříši. Ubytování opuštěné herečce tehdy zařídili její přátelé Milan Uhde a Josef Škvorecký. Mandlová vyfasovala místnost v přízemí východního křídla zámku, kde je teď sekretariát ředitele. A přesto, že šlo o paní v letech, vrtochy filmové hvězdy měla i na sklonku života. „Chtělo se jí na toaletu, tak jsem si musela sednout na prkénko a zahřát ho, aby nebylo studené. To nesnášela. Pak řekla, že už se jí nechce," popsala manýry herečky zdejší pečovatelka Martina Žižková na webu Revue.iDnes.cz. A jak si tady žila? Většinu času se paní Adina dívala na televizi nebo hrála karty se zdejším personálem. 

Jenže zdraví se časem horšilo a tak musela do nedalekého špitálu v Příbrami. „Byla osamělá, smutná, dávali jsme jí i tišící léky," vzpomínal na odcházení kdysi tak populární umělkyně ošetřující lékař. Co se však stalo s hereččinými ostatky, kde má vůbec hrob? Podle pečovatelky nechtěla obřad, ani do hrobky k rodičům: „Chtěla se jen tak ztratit ze světa. Proto jsem dostala jen její úmrtní list. Popel v pohřební službě nějak zlikvidovali. Pokud někdo tvrdí, že má urnu s jejím popelem, pak lže, nebo jej v krematoriu nezákonně ukradl!" 

Takže? Pohřební služba, která si nebožku v nemocnici převzala, podle deníku Blesk zkrachovala dva roky po jejím skonu. A popel skončil na rozptylové loučce hřbitova Blatná! „Na loučce, kdy byl rozptýlen popel Adiny Mandlové před 20 lety nebyl žádný dominantní strom. Několik stromů rostlo kolem, ale ty všechny popadaly při vichřici. Teď tak stojí jen dva smrky a i ty se budou kácet,“ prozradila deníku před časem pracovnice Správy hřbitova a krematoria Blatná.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.