Velký test čtyřtunových horizontálních štípačů: Tohle na dřevo platí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký test čtyřtunových horizontálních štípačů: Tohle na dřevo platí

Levita 4T
Levita 4T (Foto ara)

Svými rozměry i tlakem se »čtyřtunky« sice řadí k nejmenším štípačkám, ale přesto velmi efektivně zvládnou rozštípat poměrně silná polena. Uživateli tak ušetří spoustu namáhavé práce i času. Vhodné jsou především tam, kde je topení dřevem doplňkovým zdrojem tepla. Výborné uplatnění najdou také na chatách, chalupách, snadno s nimi připravíte krbové dřevo. Jejich výhodou jsou i menší rozměry a malý nárok pro uskladnění. Transport usnadňují kolečka a madlo.

Do testu jsme tentokrát zařadili elektrické hydraulické horizontální štípače se štípacím tlakem 4 tuny. Osazeny jsou jednofázovým motorem o výkonu 1500 W a zvládnou zpracovat polena dlouhá maximálně 37 cm s průměrem do 25 cm.

Jak jsme testovali

Tak jako vždy jsme hodnotili technické a dílenské zpracování stroje, jeho robustnost, snadnost obsluhy. Ale především jsme štípali. Sledovali jsme schopnost úplného rozštípnutí, přívětivost pro obsluhu a snadnost manipulace se strojem, a také bezpečnost práce. Posuzována byla i robustnost strojů a kvalita použitých materiálů. Všechny testované modely jsou pro snazší transport vybaveny pojezdovými kolečky a madlem. Všechny mají horizontálně uložený motor a také splňují požadavky pro bezpečnost práce. Ovládají se obouručně, což zabrání úrazu ruky ve štípacím prostoru. Taktéž nechybí ochranný kryt ruky u ovládací páčky.

1.místo

Levita 4T (Mountfield)  cena: 3190 Kč 

Stroj poměrně robustní konstrukce s velmi slušným štípacím tlakem. Štípací klín je ostrý a má pozvolný náběh. Zpracovávaná polena nepruží, snadno se oddělují a v loži štípače jsou stabilně usazena. Vodicí boční lišty jsou dostatečně dlouhé a kulatinu dobře přidržují. Funkci štípání hodnotíme jako velmi dobrou, stroj si poradil i se sukovitými poleny. Tlačná deska se od štípacího klínu vrací do základní polohy za pouhé 3,3 sekundy, což práci značně urychluje. Krátká dojezdová vzdálenost desky ke klínu umožňuje rozštípnutí i velmi krátkých polen. Štípač je při práci stabilní a snadno se ovládá.

Příkon motoru: 1500 W
Štípací tlak: 4 t
Max. délka špalku: 37 cm
Průměr špalku: max. 25 cm
Hydraulický tlak: 16 MPa
Rozměry d x š x v: 78 x 27 x 46 cm
Hmotnost: 37 kg Záruka: 2 roky


Výhody: dobře štípe, masivní a zvýšené vodicí lišty, ostrý klín s náběhem (špalky nepruží a neodlétávají), možnost štípání velmi krátkých špalků, jednoduchá manipulace, stabilita
Nevýhody: odvzdušňovací ventil trochu překáží při uchopení pře- Hodnocení: výborný pravního madla

2. místo

Sheppach HL 450 (Hornbach) cena: 4485 Kč

Jako jediný z testovaných modelů je vybaven aretací zdvihu pístu podle délky polena. Přítlačná deska má dojezd ke klínu 8 cm a i krátké špalky se dobře oddělují. Vodicí plechy lože jsou dostatečně dlouhé a kulatina je dobře usazena. Poměrně ostrý štípací klín polena dobře odděluje a špalky při působení tlaku nepruží. Funkci zpracování dřeva hodnotíme jako velmi dobrou. Štípací tlak je dostatečný. Obouruční ovládání umožňuje bezpečnou práci. Ovládací páka je ale umístěna příliš blízko u ochranného krytu ruku a nelze ji uchopit, pouze stlačit dolů. Druhý spínač je pro obsluhu snadno dosažitelný.

Výkon motoru: 1500 W
Štípací tlak: 4 t
Max. délka špalku: 37 cm
Průměr špalku: 25 cm
Hydraulický tlak: 16 MPa
Rozměry d x š x v: 76 x 27 x 46 cm
Hmotnost: 37 kg
Záruka: 2 roky

Výhody: dobrá funkce štípání, aretace zdvihu pístu, možnost štípání velmi krátkých špalků, poměrně ostrý štípací klín
Nevýhody:
ovládací páka umístěná příliš blízko ochranného krytu ruky – nelze uchopit, stranový výkyv – o něco

3. místo

Hecht 6370 (Hecht) cena: 4290 Kč

Při provozu je o něco hlučnější než ostatní stroje. Štípací klín není příliš dobře naostřený a zpracovávané špalky se v loži při štípání nadzvedávají. Stroj má při práci dostatečný tlak a i krátkou dojezdovou vzdálenost štípací desky ke klínu (75 mm), špalky se zcela roztrhnou. O něco delší je návratová doba přítlačné desky do základní polohy (7 s) a doba práce se tím prodlužuje. Při štípání je stroj vcelku stabilní. Stroj je z poměrně masivních materiálů, ale je znát horší dílenské zpracování. Svary jsou hrubší a nezačištěné. Štípač se pohodlně ovládá.

Příkon motoru: 1500 W
Štípací tlak: 4 t
Max. délka špalku: 37 cm
Průměr špalku: 25 cm
Hydraulický tlak: 16 MPa
Rozměry d x š x v: 76 x 26 x 47 cm
Hmotnost: 38 kg
Záruka: 2 roky


Výhody: dobrá funkce štípání, dostatečný tlak, krátký dojezd desky ke klínu, stabilní podstava
Nevýhody:
tupý štípací klín, polena při štípání pruží, delší doba návratu desky

4. místo

Proma HSP 370H (Proma) cena: 5990 Kč

Štípač s masivní trubkovou konstrukcí, která stroji zajišťuje vysokou stabilitu. Trubky také nahrazují vodicí lišty špalku, ale jsou příliš vzdálené od lože, a navíc nízko položené, takže tuto funkci v podstatě neplní. Obsluha musí více dbát na to, aby se poleno neodvalilo. Štípací klín je dostatečně ostrý a vysoký 78 mm. Při chodu motoru se ozývá dunivý zvuk, což zvyšuje hlučnost. Stroj má velmi tuhý spínač (u motoru), na který je třeba silně tlačit. Držadlo pro transport u tohoto stroje nahrazují návleky dole na trubkové konstrukci. Pro uchopení je nutné se hodně ohnout a stroj pak zvedat zbytečně vysoko.

Výkon motoru: 1500 W
Štípací tlak: 4 t
Max. délka špalku: 37 cm
Průměr špalku: max. 25 cm
Hydraulický tlak: 16 Mpa
Rozměry d x š x v: 80 x 39 x 47 cm
Hmotnost: 43 kg Záruka: 3 roky


Výhody: stabilní konstrukce, dobrá funkce štípání
Nevýhody: nestabilní usazení špalku v loži, příliš tuhý spínač, nízko umístěné úchyty pro transport, viklání čepů koleček

5. místo

Zipper ZI-HS4 (HR Technik, e-shop) cena: 4499 Kč

Stroj jsme koupili jako nový od autorizovaného prodejce nářadí Zipper. Obdrželi jsme stroj zjevně již použitý a po reklamaci, u kterého zřejmě prodejce usoudil, že je v pořádku, a prodal jej dále. Ze stroje unikal v přední části olej. Štípací klín byl tupý a deska k němu dojížděla na vzdálenost 13 cm, což představovalo nejdelší vzdálenost z testovaných strojů. Špalek se tedy nerozštípl. Vlivem tupého štípacího klínu polena více při štípání pružila a nadzvedávala se z lože špalku. Držák pojezdových koleček byl promáčklý a deformovaný. Stroj vykazoval celkovou nižší stabilitu a boční výkyv.

Příkon motoru: 1500 W
Štípací tlak: 4 t
Max. délka špalku: 37 cm
Průměr špalku: 25 cm
Hydraulický tlak: 16 MPa
Rozměry d x š x v: 76 x 26 x 47 cm
Hmotnost: 42 kg Záruka: 2 roky


Výhody: poměrně tichý chod motoru
Nevýhody:
stroj prodán jako nový po reklamaci, tupý klín, dlouhá dojezdová vzdálenost tlačné desky ke klínu, polena se nerozštípnou a při štípání pruží, únik oleje, nižší stabilita



Přečtěte si
Pavel Malina
29. 7. 2023 • 20:01

Vzhledem k tomu, že se letos chystám přejít na topení tuhými palivy, tak si nějakou štípačku na dřevo asi taky budu muset sehnat. Ono to opravdu dokáže ušetřit spoustu práce. Tyjo, to zas budou náklady. Budu muset sehnat tedy štípačku, krbovky a nejspíš i komíny jednoprůduchové. Právě ty ale naštěstí nejsou tak drahé, viz http­s://ww­w.ko­minycz-eshop.cz/kominove-stavebnice/

František Klapal
2. 8. 2022 • 22:57

Tak taková mašina by se mi líbila. Mám na zahradě něco velice podobného, jen teda v menším měřítku. Můžu vám ale říct, že takový štípač může být i pěkně nebezpečný. Právě z tohoto důvodu při práci s ním raději nosím všemožné ochranné pomůcky, které mám z https://www.uvex-safety.cz/

koliaska
25. 2. 2022 • 14:06

Manžel jednu dobu přemýšlel nad tím, že by něco takového pořídil. Nakonec z toho ale sešlo a dřevo štípá manuálně. Jen teda jeho skladování pořád nějak nemáme vyřešené. Zatím ho zakrýváme takovou plachtou, kterou máme z http­s://ww­w.pe­placht­y.cz­/zakry­vaci-plachty/ ale to není úplně ideální řešení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.