Jiří Pomeje po operaci rakoviny hrtanu: Život s dírou v krku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jiří Pomeje po operaci rakoviny hrtanu: Život s dírou v krku

Pomeje čeká dlouhá léčba a následná rekonvalescence.
Pomeje čeká dlouhá léčba a následná rekonvalescence. (Daniel Černovský)

Sedm týdnů hospitalizace, jeden rok rekonvalescence a pět let čekání na verdikt, zdali je vyléčen! A potom už celý život pravidelné kontroly, jestli se zákeřná nemoc nevrátila.

Takové jsou vyhlídky Jiřího Pomeje(53), který se v pátek podrobil pětihodinové operaci, při které mu kvůli rakovině odebrali hrtan. A dabér tak nadobro ztratil hlas. Žádná slast to není, vidina, že Jiří může dál žít, ale stojí za to. Proto se Pomeje také pro radikální a složitý onkologický zákrok rozhodl. „Po operaci teprve nastane jeden velký risk.

Jirka nesmí onemocnět, chytit žádnou infekci! Přece jen člověk se zavedeným slavíkem je k tomu nachylnější,“ komentuje manželka Andrea Pomeje (29) s tím, že pro Jirku je teď velmi důležité, aby se o »dírku v krku« naučil pořádně starat. Teď mu ústa několikrát denně vyplachují a vysušují hydrofilním mulem. Ošetřující lékař mu také musí několikrát denně odsávat tekutiny z úst, nosu a nosohltanu. Nesmí polykat

Pomeje také nesmí dva týdny vůbec nic polykat, ani sliny. Pokud nenastanou v hojení komplikace, až čtrnáctý den může Jiří pod dohledem ošetřujícího lékaře poprvé zkusit polknout tekutinu. „V dalších dnech se přes tekutou a kašovitou stravu přechází na stravu tuhou. Někdy může vzhledem k dvoutýdenní absenci polykání nastat oslabení polykacího reflexu a tím i možnost návratu tekutiny nosem. To se ale brzy upraví,“ dozvědělo se Aha! na ORL v pražské Ústřední vojenské nemocnici, kde Pomeje leží.

Na video s Jiřím Pomejem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
sleepless
22. 1. 2018 • 02:37

Tak to je, tak to aj bude......Velice smutné vyhliadky na ďalší život. Bude čelit bolesti a sklamaniam....Dopadne jak Arnošt Pátek....

margarete
21. 1. 2018 • 23:37

Na samý práh smrti už došel, tak teď ví, jestli je toto horší než smrt.

jasnovidec01
21. 1. 2018 • 14:17

panu Pomejemu držím palce ať to zvládne,ale tenhle tip operace je hodně riskantní,mému sousedovi říkali celou dobu, je to dobré vypadá to nadějně,a pak šup za 3 roky zemřel,chytnul hnisavý zápal plic z těch kvasinek po tracheostomce a konec,jeho život neměl cenu už po operaci..celou dobu se jen trápil a živořil. ale co víme ,snad jsou i vyjímky a doufám ,že Jirka P.bude jeden z nich.nikdo nemůže nic s určitostí říc do předu že to výjde.

britva
21. 1. 2018 • 11:13

to nevydrží, ten se časem rozhodne jinak. tohle není žití, ale přežívání za pomoci celého okolí blízkých. a ta jeho manželka je mladá a pohledná, takže tam to bude asi taky problém, až jí to časem přestane bavit se o něj pořád starat jak o malé dítě. taky moc nevěřím, že jí po té operaci dopřeje plnohodnotný sex a to je taky velké mínus do budoucna, pokud ovšem není "svatá" o čemž pochybuji. jeho dluhy už ani neřeším, jelikož invalidní důchod mu snad nikdo nevezme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.