Před 49 lety se upálil Jan Palach (†20): Dům, kde žil stále chátrá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Před 49 lety se upálil Jan Palach (†20): Dům, kde žil stále chátrá

Jan Palach, student filozofické fakulty UK, který se v roce 1969 upálil na Václavském náměstí v Praze.
Jan Palach, student filozofické fakulty UK, který se v roce 1969 upálil na Václavském náměstí v Praze. (čtk)

Přebudování domu, kde žil Jan Palach (†20), který v roce 1969 položil život na protest proti okupaci Československa, vázne. V srpnu se v něm měl otevřít památník, ale přestože už existuje projekt, domek ve Všetatech na Mělnicku chátrá.

Pamětní deska na ošuntělé zdi. To je zatím jediné, co Jana Palacha na nenápadné vilce připomíná. Domek odkoupilo Národní muzeum (NM) a už od roku 2016 existuje studie na přestavbu objektu v důstojný památník. „Studii připomínkujeme a věříme, že na jaře, nejpozději v létě začneme rekonstruovat,“ tvrdil loni v lednu ředitel Historického muzea NM Marek Junek.

Dohady s architekty

Památník za 22 milionů korun měl být otevřen 21. srpna 2018, v den 50. výročí od okupace Československa. To se ale nestane, práce na něm zatím ještě vůbec nezačaly. Kamenem úrazu jsou dohady s architekty. Muzejníci hledali kompromis, aby se do částky vůbec vešli.

Stavební povolení

„Už ale máme v ruce rozhodnutí o umístění stavby a stavební povolení,“ tvrdí náměstek pro investice NM Milan Plaček. „Jsem moc ráda, že se toho NM chopilo. Každé řešení je lepší, než situace, která byla předtím a trvala léta,“ řekla Aha! předsedkyně Společnosti Jana Palacha Jana Beranová.

V srpnu 2019?

Pokud půjde všechno hladce, stavba začne letos v květnu a skončí v květnu příštího roku. Pak se bude instalovat expozice a slavnostní otevření památníku plánují muzejníci na srpen 2019.

Vilu protne trn

Vnitřek domu se vybourá a zvenku ho protne obrovský černý trn, který má symbolizovat zásah Palachova činu pro celou jeho rodinu a zároveň otevření prostoru veřejnosti. Za domem vznikne muzeum a vzdělávací centrum.

Na protest proti okupaci

Student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty UK Jan Palach se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí v Praze zapálil na protest proti sovětské okupaci Československa. Po třech dnech, 19. ledna 1969, zemřel. Jeho pohřeb 25. ledna, kterého se zúčastnily desítky tisíc lidí, se stal veřejnou demonstrací proti tehdejšímu režimu.

Víte, že...

...ostatky Jana Palacha, pochovaného na Olšanských hřbitovech, byly roku 1973 zpopelněny a uloženy ve Všetatech? Převoz proběhl tajně. V roce 1990 se urna s popelem vrátila zpět na Olšany.



Přečtěte si
ivoadler
21. 1. 2018 • 14:51

Čin Jana Palacha je třeba připomínat za všech okolností. A kdyby tam nikdo nechodil, tak tam svážet študáky z celé republiky. My na to máme.

travina
21. 1. 2018 • 07:14

Hrdina??? NE ... pouze blázínek, kterému byla politika milejší, než svůj život!!!! Děsné pro jeho matku, otce a všechny ostatní, kteří ho měli rádi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Politika byla, je a vždycky bude svinstvo ... a kvůli tomu si brát život??? Tak a teď do mne ....

kadlicek
20. 1. 2018 • 22:01

Je to skutočno hambá a nehorádznosť, ako sa my Čehúni chováme ku svojím hrdínom, akým bol hentén zapáľaný študentík. A pritem Havlóvi staváme za nekrestiánské peniáze všeliké lavíčky, a pomenovávame po něm letiská a bohvié, čo všetké tý "kavárníkovjá" ešče vymyslijá. Dúfam, že sa teho múzejá dočkáme prv, než tá barabizná spadně. Ale hlavno bysom sa prihováral (češsky přimlouval), aby tam boly všadě umiéstněné cedúlky s informácíjami Protipožiárnej ochrány, kdě by boly dostátočno zrozumitělné informácije a pokýny ako bezpečno zachádzať s horlavinámi, aby nam už študénti študováli a zbytočno nehoriéli.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.