Dobrou houbu mráz nespálí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dobrou houbu mráz nespálí!

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná (Foto Facebook, ara)

Zimní houbaření není ani zdaleka tak oblíbené, jako letní nebo podzimní. Je to ale škoda, protože právě zimní houby vynikají pikantní chutí, jsou snadno rozpoznatelné (proto nehrozí riziko otrav) a dají se najít bez větší námahy. Téměř všechny jsou totiž dřevokazné, takže rostou na odumřelých stromech nebo pařezech. A navíc jim na rozdíl od hřibovitých hub nevadí, ani když přejdou mrazem.

Jidášovo ucho

Říká se mu také bolcovitka a roste zejména na starých kmenech bezu černého. Má tvar lidského ucha nebo škeble a může měřit až deset dvanáct centimetrů. Má hnědou až červenohnědou barvu a na skus příjemně chřupe. Léčí hemeroidy, bolesti břicha a žaludku, snižuje krevní tlak a působí preventivně proti kornatění cév a trombóze. Je vynikající v polévkách a rizotu a voda, v níž se jidášovo ucho vařilo, se pije jako léčivý čaj.

Hlíva ústřičná

Roste většinou v trsech na kmenech starých listnatých stromů a staré čínské léčitelství ji označovalo za zdroj všeho zdraví. Její účinky jsou překvapivě široké – zvyšuje tvorbu červených krvinek, snižuje krevní tlak, cholesterol a cukr v krvi, má antibakteriální účinky a poslední výzkumy napovídají, že brání v růstu rakovinných nádorů. Je z ní výborný guláš, ale podává se i zapékaná nebo jako karbanátky.

Penízovka sametonohá

Někdy se jí kvůli sytě oranžovo-žluté barvě říká plamenečka, roste na starých nebo odumírajících listnatých stromech. Vyskytuje se v trsech, které mají výraznou houbovou vůni. Působí proti bakteriálním infekcím, vylepšuje sřevní mikrofloru a regeneruje organismus po ozařování proti rakovině. Je výborná v polévkách, guláši nebo povařená (3–5 minut) ve slané vodě, smíchaná s hořčicí a odleželá ve sklenici dva týdny.

Pařezník pozdní

Nejhojnější je sice v prosinci, ale dá se najít i nyní, hlavně na padlých olších, javorech nebo vrbách. Má šedozelený klobouček v podobě vějířku nebo ledvinky a třeň v okrové barvě, jemně šupinkatý. Vzdáleně se podobá hlívě ústřičné, má řadu podobných léčivých účinků a jeho kuchyňské využití je rovněž stejné.

Recept pro vás: Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

POTŘEBUJETE: 400 g hlívy ústřičné, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, mletý pepř, 1 lžíce mleté papriky, l l vepřového vývaru nebo 2 kostky bujonu s litrem vody.

POSTUP: Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla, osmahneme cibulku, přidáme hlívu a zhruba 5 minut restujeme. Pak vše zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme. Mezitím v pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku a připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku a za stálého míchání ji krátce orestujeme, aby nezhořkla. Jíšku s paprikou dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a ještě alespoň 10 minut povaříme

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.