Co zabilo Dolores O‘Riordan (†46) ze skupiny Cranberries? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co zabilo Dolores O‘Riordan (†46) ze skupiny Cranberries?

Zpěvačka skupiny Cranberries Dolores O'Riordan v roce 2004
Zpěvačka skupiny Cranberries Dolores O'Riordan v roce 2004 (ČTK)

Zpěvačka z nezaměnitelným hlasem od Boha, ale také žena, která byla v dětství zneužívaná, později profesně vyhořela a stíhaly ji deprese. Taková byla Dolores O‘Riordan ze skupiny Cranberries, která v pondělí nečekaně zemřela ve věku pouhých 46 let.

Narodila se v Irsku v katolické rodině jako nejmladší ze sedmi dětí. Do jejích 18 let o ní nikdo nevěděl, v roce 1989 ale vyhrála konkurz na zpěvačku v kapele Cranberries a záhy ji znal celý svět.

Brusinky se staly po U2 druhou nejúspěšnější irskou kapelou vůbec, prodali 40 milionů alb. Místo, aby si ale Dolores užívala slávy, pomalu se hroutila. Zřejmě se na ní projevil stín toho, že byla v dětství zneužívána. Začala mít problémy s příjmem potravy, těžké deprese léčila alkoholem.

To vše plus vleklé bolesti zad ji v roce 2013 dohnaly k nepodařené sebevraždě. Nakonec jí byla v roce 2015 diagnostikována bipolární porucha.
S exmanželem Donem má tři děti: syna Taylora (20) a dcery Molly (16) s Dakotou (12).
V pondělí ji v Londýně našli mrtvou v hotelovém pokoji. Podle policie bez cizího zavinění.

4 její největší hity:

Dreams 1993
Linger, 1993
Zombie 1994
Salvation 1996

Reakce kolegů na její smrt

Michal Dvořák (52), zpěvák

„Byla to výrazná a originální zpěvačka, co šla vlastní cestou a měla osobitý výraz. Takto výjimečná žena tu bude moc chybět a každá takováto předčasná smrt je strašná! Myslím, že ovlivnila celé generace posluchačů!

Katarina Knechtová (36), slovenská zpěvačka

„Je mi smutno. R.I.P. Dolores. Moc jsem ji obdivovala, byla úžasná a bylo mi ctí se s ní setkat,“ řekla zpěvačka, která byla předskokankou ka koncertech Cranberires v Praze a Bratislavě.

Richard Krajčo (40) zpěvák

„Dobrý den Dolores, víte, nevím jak to říct hned takhle v úvodu, aby to neznělo blbě, ale zpěvačky mě nikdy moc nebraly. Ale vy jste byla moje vyjímka. Vedle Oceánu (tu kapelu asi neznáte), Depeche Mode, U2, R.E.M. nebo Cure, to byly právě vaše Brusinky a debut Everybody else is doing it, so why can’t we?, který mě inspiroval u mých prvních skladatelských pokusů.

Víte, mám takovou kapelu a vždy jsem si představoval, že vám jednou dám osobně naši desku... a se studem a sklopenou tváří řeknu, že jsem vás vždy platonicky miloval, paní O’Riordan. Už to nestihnu. Jakoby by mi odešel můj dlouholetý kamarád, který mě toho, aniž by to tušil, tolik naučil. Mám vás moc rád, Dolores... pořád a stále... navždy.“

Krajčo potřetí jako Blesk McQueen! Auta 3 ode dneška v českých kinech!

 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.