Extrémně rozdílné počasí na planetě Austrálie vs. USA: 120 °C rozdíl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Extrémně rozdílné počasí na planetě Austrálie vs. USA: 120 °C rozdíl!

Australané se chladí na plážích.
Australané se chladí na plážích. (Foto: Instagram, Twitter, Reuters, ČTK)

Extrémní počasí sužuje Australany i východ USA. Zatímco protinožci bojují s rekordním vedrem blížícím se +50 °C, Američané mrznou a zažívají pocitové teploty až -70 °C.

U Sydney v sobotu naměřili 47,3 stupně ve stínu, jen těsně nepadl rekord z roku 1939. „Bude to jako ve výhni, buďte opatrní. Odložte sportování, zůstaňte doma,“ varoval před víkendem Paul Holman, šéf záchranářů státu Victoria. Mnozí se logicky vypravili zchladit do moře, ostatně mají letní prázdniny. Ale ani tam to není bez rizika. Plavčíci nabádají k opatrnosti, jen ve státě Nový Jižní Wales se za sezonu už utopilo 21 lidí. A zuří i požáry, kterým mnohde pomáhají prudké větry. Platí proto zákaz táboráků, ale komu by se v těch vedrech chtělo...

Pocitových -69 °C!
Opačné problémy má Severní Amerika. Napřed ji sužovala »cyklonová bomba« a přívaly sněhu, o víkendu je vystřídal extrémní chlad. V Minnesotě na severu USA klesla rtuť teploměru k -39 °C. V New Hampshire na severovýchodě bylo o stupeň tepleji, ovšem vzhledem k vichru (v nárazech až 180 km/h) byla takzvaná pocitová teplota -69 stupňů, uvedl meteorologický ústav. Však se tamní hora Mount Washington považuje za místo s vůbec nejhorším počasím na světě. Extrémní počasí si v USA vzalo na dvacet životů a dva v Kanadě. Další problémy se teď čekají s oblevou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.