HIT MARIE TEREZIE: Tajemství krásné herečky Marie Luise-Stockinger (25): DCERA VLIVNÉHO POLITIKA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

HIT MARIE TEREZIE: Tajemství krásné herečky Marie Luise-Stockinger (25): DCERA VLIVNÉHO POLITIKA

Marie- Luise je dcerou známého politika.
Marie- Luise je dcerou známého politika. (Foto: ČT, ara)

Když se rakouská herečka Marie-Luise Stockinger (25) dozvěděla, že získala roli v televizní minisérii o císařovně Marii Terezii, bylo jí jasné, že před ní stojí nelehký úkol. Vždyť o panovnici do té doby věděla jen to, že stojí za zavedením povinné školní docházky! Zdaleka netušila, co ji čeká na place.

Do role císařovny Marie Terezie si ji americký režisér rumunského původu Robert Dornhelm (70) vybral poměrně nečekaně. „Věděl jsem jen, že hlavní představitelka musí být Rakušanka, protože jinak by ten film tamní publikum nepřijalo,“ nechal se slyšet. „Nakonec jsem byl rád, že jsme vybrali Marii-Luisu. Právě proto, že je filmovým průmyslem ještě neposkvrněná.“  Výzva to byla i pro herečku. O Marii Terezii totiž věděla jen to, co ji naučili ve škole: že zavedla spoustu reforem a byla úspěšnou panovnicí. O jejím životě před korunovací netušila nic. Na natáčení se proto musela důkladně připravit. Načítala odbornou literaturu i korespondenci Marie Terezie, ale žádný z materiálů jí nepomohl vžít se do role stoprocentně. Až nakonec našla trochu netradiční vodítko. „Zjistila jsem, že Marie Terezie byla v mládí velmi dobrou herečkou,“ vysvětluje Marie-Luise. „Přesně věděla, jaká situace vyžaduje jakou roli. Sama ale sehrávala roli vedlejší, nikdo netušil, že se stane vládkyní monarchie. Takto jsem se její osobnost pokusila vyjádřit.“



Natáčení pro ni bylo náročné hned z několika důvodů. Spolupracovala s herci z různých zemí (kromě Rakušanů si ve filmu zahráli i Češi, Maďaři nebo Slováci), oblékala těžké kostýmy a málo spala. „Na začátku natáčení bylo velmi chladno, takže ty velké těžké kostýmy byly příjemné. Když ale venku bylo asi 35 ⁰C, tak jsem se Vojtovi Kotkovi (představitel Františka Štěpána Lotrinského – pozn. red.) svěřila, že už se nemůžu dočkat, až nebudu muset všechny ty hadry a paruky nosit. Chtěla jsem je roztrhat, spálit,“ přiznává.

Časové vypětí a teplotní skoky způsobily, že čtyřicátý natáčecí den zkolabovala. Sesypala se, padla až na samé dno. „Nemohla dva dny hrát. Bylo to nečekané, ale ona pracovala tvrdě, sedm dní v týdnu,“ prozradil režisér Dornhelm v rozhovoru pro OÖ Nachrichten. Další slabá chvilka přišla na konci natáčení. „Seděla jsem na nervózním koni s velkou maďarskou korunou a velmi těžkým mečem a musela jsem požehnat na čtyři světové strany,“ líčí dnes Marie-Luise. „Záběr se ne a ne podařit. Byla jsem zoufalá, třásla jsem se. Když jsme konečně skončili, já začala plakat jako malé dítě v náručí asistenta, který mě z koně pomáhal.“

Herečkou omylem?
Původně se herečkou stát neměla, po maturitě měla jít na práva. Pro rodinu bylo velkým překvapením, když nakonec složila zkoušky na jednu z nejprestižnějších hereckých škol, seminář Maxe Reinhardta. „Nevěřili jsme, že se Marie-Luise skutečně dá na herectví,“ prozradil Mariin otec Josef Stockinger (59), někdejší rakouský politik. „Nikdy s námi nechtěla chodit do divadla nebo na koncerty.“ O to pyšnější mohl na dceru být, když v roce 2015 získala angažmá ve vídeňském Burgtheatru. Z plaché dívky se stala hvězda první kategorie, která je zároveň vůbec nejmladší členkou souboru. 

Přečtěte si
sugarbitter
7. 1. 2018 • 13:56

byla bych zvědavá na náhledu mužů, jelikož já jsem se divila"komu to dali roli" Zdála se mně ve tváři moc kualtá a poěmrně ošklivá.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.