NEJ vynálezy a zlepšováky roku 2017! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

NEJ vynálezy a zlepšováky roku 2017!

Rok 2017 přál neuvěřitelným vynálezům a zlepšovákům!
Rok 2017 přál neuvěřitelným vynálezům a zlepšovákům! (Foto ČTK, ara)

Chytré hlavy v roce 2017 nezahálely, a na svět se tak dostalo mnoho převratných zlepšováků. Zjednodušují nám život ve všech oblastech a některé jsou tak výjimečné, že se dostaly na seznam těch nejlepších, které vybral časopis Popular Science.

Vesmír: Raketa na Mars

Falcon 9 má 28 motorů a uveze dvojnásobný náklad než kterákoliv jiná raketa. Do vesmíru doručí satelity, loď pro solární plachtění a později i dva vesmírné turisty. Počítá se s ní na cesty na Mars.

Inženýrství: Střecha jako foťák

Návštěvníky stadionu Mercedes- Benz v Atlantě čeká zážitek jak dole na hřišti, tak nad jejich hlavami. Nová střecha je totiž pohyblivá, zatáhne se během devíti minut a propouští světlo. Vypadá jako závěrka fotoaparátu, skládá se z osmi 500tunových částí a zakryje celé hřiště z výšky 60 metrů.

Vychytávky: Brýle s kamerou

Foťák zabudovaný v brýlích není žádnou novinkou, ten v těchto vám ale natočí video z vašeho pohledu a ještě ho hned můžete sdílet do aplikace Snapchat svým přátelům.

Bezpečnost: Kufr naruby

Běžné rentgeny na letišti strčí tenhle skener do kapsy. Váš kufr totiž virtuálně rozbalí ze všech úhlů a udělá 3D obraz, který pak analyzuje počítač. Rychleji a levněji.

Domov: Chytrá trouba

Stojí sice přes 40 tisíc, tahle trouba bude dělat zásadní rozhodnutí ohledně vaření za vás. Podle toho, co do ní dáte, nastaví teplotu i čas, zabudovaná kamera totiž hned pozná, o jakou potravinu se jedná. Teploměr hlídá propečení masa, karbonové součásti zase jednotnou teplotu. Umí se také učit a do seznamu přidává nové potraviny.

Auto-moto: Auto měnící tvar

Aby během rychlé jízdy získal vůz ještě lepší aerodynamiku, umí 2018 Ford GT okamžitě změnit tvar. Spoiler se může buď rozšířit, nebo úplně zajet, podle aktuálních potřeb, stejně jako klapky na křídle letadla.

Ekomotorka

V závodní motorce Redshift MX firmy Alta Motors není klasický motor, ale elektrický, vylepšený softwarem. Má výkon 40 koní, díky baterii na 350 voltů vydrží závodit minut nebo 2 hodiny klasické jízdy a konstrukce vydrží otřesy do 50 G.

Zábava: Reprák v monitoru

Televize už se vyrábějí prakticky bez rámů, aby nebránily požitku ze skvělého obrazu, nezbývá tak ale místo pro reproduktory. Firma Sony ale tento problém vyřešila a do displeje Bravie Oled zabudovala čtyři aktuátory, zvuk prostupuje vibracemi skrz displej.

Zdraví: Léčivá rukavice

Po mrtvici bývá nejdůležitější, aby lidé začali znovu chodit, důležité je ale rehabilitovat ruce. Vznikla proto Rapael Smart Glove, chytrá rukavice plná senzorů, se kterou se uzdravujete pomocí počítačové hry. Pacient cvičí běžné pohyby jako držení pomeranče, rukavice vše zaznamenává a dává zpětnou vazbu.

Rekreace: Lyže, co se složí v půlce

Manipulace s lyžemi může být někdy náročná a otravná, slovinská firma Elan proto přišla se »dřevy«, které složíte, a zmenšíte si je tak na příjemnou délku ani ne jednoho metru. Klíčem je 60 cm dlouhá destička ze slitiny hliníku, která lyže po složení pevně spojí a uzamkne.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.