Záhada berlínské zoo vyřešena: Proč panda chodila pozadu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Záhada berlínské zoo vyřešena: Proč panda chodila pozadu?

Pandí pavilon otevřeli společně Angela Merkelová a Si Ťin-pching.
Pandí pavilon otevřeli společně Angela Merkelová a Si Ťin-pching. (Foto ČTK)

Kdo by nerad rozdával radost?! Čtyřleté pandě Meng Meng z berlínské zoo se tak strašně zalíbilo vzbuzovat pozitivní reakce u lidí, až se naučila chodit pozpátku!

Berlínská zoo chová pandy teprve od letošního července, kdy německá koncléřka Angela Merkel spolu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem otevřela čínský pavilon s expozicí pro dva černobílé chlupáče. Někdy během podzimu se ovšem začala samička Meng Meng chovat podivně. Po výběhu se pohybovala zásadně račím krokem a narážela do skleněného hrazení, což začalo vzbuzovat obavy chovatelů i návštěvníků.

Vychytralá potvůrka

Nejdříve ošetřovatelé nejdříve nabyli podezření, že panda prožívá pubertální nálady spojené s adaptačními obtížemi, a proto začali vymýšlet, jak ji z jejích chmur dostat. Dokonce začali organizovat její připuštění k o tři roky staršímu samci Ťiao-čchingovi, aby její frustraci zahnal něžnostmi. Nakonec se ale zjistilo, že couvání pramení odjinud. „Meng Meng má velmi ráda lidi a naučila se, že chůzí pozpátku může u lidí vyvolat reakci, při níž se pro ni zpravidla něco pozitivním způsobem změní,“ potvrdila mluvčí zoo. Vychytralá potvůrka ví, že pak dostane nový bambus nebo jí chovatel dá nějakou pozornost. Zoo tedy přišla s plánem, že pandám zpestří stereotypní rutinu nepravidelným krmením. Snaha už přinesla první plody a Meng Meng chodí pozpátku mnohem méně.

Podivné chování Meng Meng vyvolávalo mezi Berlíňany obavy.

Pandí diplomacie

Obě pandy pocházejí z čínské chovatelské stanice, jako všechny na světě dál patří čínskému státu a v Berlíně jsou jen zapůjčeny na dobu 15 let. Zoo za ně platí každý rok téměř 22 milionů Kč, dalších 220 milionů stál jejich pavilon. Pandy nyní ve světě chová 25 zahrad v 17 zemích (7 v Evropě). V lednu má nejnověji svůj párek dostat Finsko. Pražská zoo už chystá pavilony, ač ještě pandy jisté nemá.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.