Tajemný příběh darovaného minibetlému ve vlašském ořechu: Unikát vypátralo Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemný příběh darovaného minibetlému ve vlašském ořechu: Unikát vypátralo Aha!

Tento unikátní vlašský ořech s pěti vyřezanými figurkami byl nalezen na pokladně. Autor o slávu nestojí.
Tento unikátní vlašský ořech s pěti vyřezanými figurkami byl nalezen na pokladně. Autor o slávu nestojí. (Foto Aha!: Jiří Čada)

Zapletl se mezi běžné návštěvníky pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. U pokladny pak neznámý muž položil vlašský ořech a odešel. Když ořech v muzeu otevřeli, vykoukla z lipového dřeva vyřezaná svatá rodina.

„Tímto tajemným způsobem jsme získali nový unikátní exponát minibetlému,“ řekl Aha! jeden z jednatelů muzea Josef Vaněk. Muž prý na místě zanechal jen jméno řezbáře odněkud z Olomoucka. „Teď musíme vypátrat řezbáře, který do skořápky umístil pět postaviček. Máme tady pro něho připravený certifikát rekordmana,“ dodal Vaněk. Do pátrání se zapojilo i Aha!. Jméno autora a místo na Olomoucku naštěstí nebylo slabým vodítkem.

„Ten muž, který přinesl do muzea ořech, byl můj syn,“ svěřil se už po druhém telefonátu autor unikátního betlému Mojmír Čep (77) z Bílé Lhoty, kde ho Aha! díky starostovi obce Janu Balcárkovi vypátralo. „Já tam syna poslal, aby měli v muzeu radost,“ smál se do telefonu čiperný důchodce. O slávu prý nestál. Dlouhé chvíle si prý krátí právě vyřezáváním a skládáním lodí a korábů do nejrůznějších skleněných lahví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.