Elektrárna pod hradem Rožmberk! Místní se bouří... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Elektrárna pod hradem Rožmberk! Místní se bouří...

Takto by měla vypadat.
Takto by měla vypadat. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská a Turistický spolek Lipensko)

Zděšení zavládlo v městečku u Vltavy. Přímo pod slavným hradem Rožmberk má vyrůst vodní elektrárna. Radnice s tím nesouhlasí, proti jsou místní i turisté.

S nápadem vybudovat na jezu uprostřed města vodní elektrárnu, přišla společnost se sídlem na Kypru. Pustila se do sbírání potřebných razítek a pak teprve vyrazil zástupce firmy na radnici.

Je to podfuk?
„Úplně nás obešli, dozvěděli jsme se to jako jedni z posledních. Celé je to podivné. Elektrárna velká jako barák, a bude mít naprosto směšný výkon. Úplně se bojím pomyslet, co z ní bude za pět let. Luxusní hotel na luxusním místě pod hradem?“ posteskla si starostka Lenka Schwarzová, která s výstavbou elektrárny v památkové zóně nesouhlasí. „Všichni si tu myslíme, že se může jednat o pokus o dotační podvod,“ dodává k tomu zastupitel Antonín Mrázek. Bez užitku
Proti jsou i obyvatelé Rožmberka. „Bez památkářů si ani okno bez jejich souhlasu nemůžeme vyměnit, a teď by jim neměla vadit nová stavba přímo pod hradem? Nechceme to tu. Městu to nic nepřinese,“ shodli se místní, kteří kvůli tomu sepsali petici. Rožmberk není jediný
Rožmberk nad Vltavou není jediný, kdo bojuje proti výstavbě malé vodní elektrárny v blízkosti kulturní památky. V podobné situaci jsou už dva roky i Strakonice. Také tam, přímo pod hradem, který je národní kulturní památkou, chce pražská firma vybudovat vodní elektrárnu. Proti je vedení města i veřejné mínění.

Rybáři se bojí o svůj ráj
Proti jsou i rybáři, kteří se sem sjíždějí nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí. Právě v těchto místech se koná mistrovství světa v muškaření a příští rok tam bude mistrovství Evropy. „Rybáři sem jezdí trénovat, cizinci nám tohle místo závidí. Jako rybář s elektrárnou nesouhlasím,“ řekl František Kůrka, který dělá průvodce rybářům ze zahraničí.

Rodové sídlo Rožmberků
Hrad původně vznikl jako rodové sídlo slavného šlechtického rodu už v polovině 13. století. O jeho založení se postaral Vok z Rožmberka. Jeden z našich nejkrásnějších hradů se rozprostírá na vysoké skále nad meandry řeky Vltavy v městečku Rožmberk nad Vltavou. Úsek Vltavy pod hradem patří mezi nejkrásnější vodácké lokality v Česku.



Přečtěte si
ivoadler
10. 12. 2017 • 14:28

P. S. O výstavbě přehrady s elektrárnou se v této lokalitě uvažovalo už za totality. Rožmberk na to konto měl (má) stavební uzávěru.

ivoadler
10. 12. 2017 • 14:26

Jednou chceme alternativní zdroje energie, tak není o čem diskutovat. Navíc Rožmberku (městu) by to určitě neublížilo. O hradu nemluvě. I proti výstavbě Lipna byly výhrady (a ještě jsou) ale bez Lipna by by to byl zaplivanej kus Šumavy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.