Zoufalá samoživitelka Jarmila (39), maminka těžce postižené dcery: Anitka by potřebovala novou sedačku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zoufalá samoživitelka Jarmila (39), maminka těžce postižené dcery: Anitka by potřebovala novou sedačku

Když se Anitka narodila vážila dva kilogramy, nyní má 33 kg. I je jí 15 let, vypadá na sedm a rozumově je jako roční dítě. Milující maminka Jarmila s dcerou a synem Danielem, který jí je velkou oporou.
Když se Anitka narodila vážila dva kilogramy, nyní má 33 kg. I je jí 15 let, vypadá na sedm a rozumově je jako roční dítě. Milující maminka Jarmila s dcerou a synem Danielem, který jí je velkou oporou. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Co nejhezčí vánoční svátky chce připravit pro syna Daniela (18) a těžce postiženou Anitku (15) jejich máma Jarmila M. (39). Musí přitom jednat s velkým rozmyslem, pečlivě vážit každou vydanou korunou.

Manželství s otcem dětí se před lety rozpadlo. Péče o děti zůstala na ní. Velkou radost jí dělá syn, který studuje střední školu. Starosti má však s Anitkou. Těhotenství bylo bezproblémové, ale holčička se narodila o dva měsíce dříve s rozštěpem měkkého patra. Postupně přibývaly další potíže. „V den jejích třetích narozenin podstoupila operaci srdce. Poté fundoplikaci – stažení žaludku. Vše, co snědla, vyzvracela. Potravu přijímá stále sondou. Nemluví a pohybuje se po zemi poskakováním pomocí rukou a zadečku. Její trable způsobila zvláštní chromozomální vada,“ vypráví Jarmila a ze tří stran se k uším šíří zvuky.

Závislá na DVD

Ty byly z DVD. „ Anitka je na nich závislá. Bez nich nemůžeme nikam vyjet. Hodně jich rozbije. Za dva roky jich bylo deset. Jde to do peněz,“ říká Jarmila, která žije z příspěvků. Zaměstnání pro ni není reálné. „Největší položku tvoří nájem, 14 tisíc. To byl jediný byt k mání s výtahem hned v přízemí. Dokupuji pleny, výživové doplňky, platím stacionář. Anitka tam navštěvuje devátou třídu. Jsem vděčná pedagogům za jejich trpělivost. Studium syna taky něco stojí a má hobby – lukostřelbu. Dovolená pro nás neexistuje. A ať se snažím sebevíc, při dnešních cenách jdu každý měsíc od nuly k nule,“ přiblížila.

Co rodina potřebuje

Anitka vyrostla ze speciální autosedačky a bude potřebovat novou. Taky místo kočárku dostane invalidní vozík a její máma bude muset pořídit nájezd do zadní části vozu. „To jsou tisíce. Opravdu nevím, kde na to vezmu. Za jakoukoliv pomoc budu vděčná,“ řekla.

Co holčičku trápí

Má těžkou mentální retardaci, skoliózu, která nejde operovat, rozvíjí se atypický autismus a navíc má v Česku a není popsaný ani v Evropě. Nevíme, jak se její zdraví bude vyvíjet dál,“ dodala máma.

Holčička se po pokoji dovede rychle pohybovat pomocí zadečku a hřbetů rukou, na kterých má ale otlaky.

Chcete pomoci

Pokud chcete rodině pomoci, můžete zaslat příspěvek na bankovní účet č.: 1973401163/0800. Na vyžádání lze zaslat potvrzení formou kopie z bankovního účtu o využití vašeho finančního daru. Informace je možno získat čísle 774 131 616.

Pomáhejte s námi

Devět rodin, ke kterým se osud obrátil zády. Pomůžete nám, aby alespoň na chvíli zapomněly na velké břímě, které si nesou životem. Sháníme dárky na zpříjemnění vánočních svátků, dárky, jež by vykouzlily úsměv na dětských tvářích, ulehčily rodinám jejich svízelnou situaci. Každá koruna, každý sebemenší dar se dostane rovnou k adresátům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.