Mucha je raritou betlému! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Mucha je raritou betlému!

Betlém a jeho 300 figurek, přičemž většina jsou reálné postavy historie i současnosti.
Betlém a jeho 300 figurek, přičemž většina jsou reálné postavy historie i současnosti. (Foto ČTK, ara)

Unikátní loštický betlém, v jehož středu je i prchající vězeň Kajínek spouštějící se z Mírova, má letos před Vánoci nové reálné postavičky. Loštický řezbář Jaroslav Beneš vyřezal pro letošní Vánoce světoznámého malíře Alfonse Muchu.

Devíticentimetrovou figurku z lipového dřeva vyobrazil se dvěma štětci a s paletou v ruce. Ale pozor, tohle je rarita! U nohou má génius světové secese přitom originální klíč od své vily v Praze-Bubenči. Od Muchova vnuka získal řezbář ještě knoflík z malířova kabátu. Do betléma se rozhodl malíře a tvůrce Slovanské epopeje vyřezat kvůli jeho moravským kořenům. „Patří na Moravu, je to moravský malíř. Narodil se v Ivančicích jako Menšík, kterého bych chtěl také jednou vyřezat do svého betléma,“ zmínil Jaroslav Beneš. Kromě samotné figurky zdobí nového osadníka právě originální klíč. „Klíč ponechám přímo u figurky, přesně k ní pasuje. Knoflík bude vystaven v relikviáři, kde jsou věci lidí, které jsem vyřezal,“ doplnil řezbář. Na betlému řezbář pracuje od roku 1994 a má už zhruba 300 postav. K vidění bude u řezbáře v Lošticích na Šumpersku od 1. prosince do 6. ledna.

Originální betlém najdete ve Smržovce v Jizerských horách. Uprostřed města, na rozhraní ulic Občanská a Vřesová je Ovečkový betlém, kde se počínaje dneškem dějí velké věci. Spolek Malé Polsko – sdružení občanů Střední Smržovky – pořádá už 7. ročník adventů, tady je kalendář…

Železná neděle (3. 12. od 16:30)

Dnes se tu z nebe snesou svítící hvězdičky. Následuje rozsvícení betlému, vánočního stromku, zapálení první fialové svíce, tzv. svíce proroků, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Pro děti je připravena dílnička, v níž si vyrobí komety a vánoční hvězdy. Vystoupí i dětský pěvecký soubor Iuventus, gaude.

Bronzová neděle (10. 12. od 16:30)

Milé hospodyňky a milí kuchtíci, přineste do soutěže o hodnotné ceny nepečené cukroví – koule – kokosové, oříškové, čokoládové, vosí hnízda a tak dále, prostě to, které máte doma rádi. Zastaví se i pan farář Karel Koláček, aby požehnal adventům i době vánoční.

Stříbrná neděle (17. 12. od 16:30)

Připravena bude již tradiční rybí polévka, kterou si žádný návštěvník nenechá ujít. V dílničce si děti namalují skleněné zvonečky. Příjezd betlémského světla skautů je naplánován na 17:00.

Zlatá neděle – Štědrý den (24. 12. od 13:00)

Zlatá neděle u betlému bude i s občerstvením a klasickými štědrovečerními zvyky. Zapálí se poslední fialová svíčka, tzv. andělská, která představuje mír a pokoj.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.