Třetí nejstarší lokomotivu stěhovali na valníku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Třetí nejstarší lokomotivu stěhovali na valníku

Lokomotiva naposledy jezdila na vlečce v cihelně Hodonín.
Lokomotiva naposledy jezdila na vlečce v cihelně Hodonín. (Ilustrační foto ara)

Třetí nejstarší lokomotivu Česka Conrad Vorlauf včera odvezli z Jaroměře do Chomutova. Tam ji v depozitáři národního technického muzea čeká dokončení oprav.

„Je to neskutečná nespravedlnost a neúcta k naší práci. Je to naše láska, věnovali jsme její opravě několik let práce,“ vyznal se Pavel Černý ze Společnosti železniční výtopna Jaroměř. Technické muzeum totiž Jaroměřským neprodloužilo nájemní smlouvu na mašinu, která skončila k 1. listopadu. Důvodem byla údajně zdlouhavá oprava lokomotivy.

„Během posledních tří let intenzivních jednání o návrzích Národního technického muzea ve věci další spolupráce nedošlo k dohodě, a proto se lokomotiva vrací k nám. Dokončení obnovy proběhne v Národním technickém muzeu,“ uvedl mluvčí muzea Adam Dušek s tím, že na rekonstrukci už jsou vyčleněny peníze a na dokončení oprav se vypíše soutěž. Za 3 až 5 let by měla být parnímu stroji navrácena zašlá krása. A to prý rychleji, než se to dařilo Jaroměřským. Ti odmítají, že by mohli za zpoždění oprav, které jsou podle Buhuslava Škody ze dvou třetin hotové. „Oceněním naší práce by bylo, kdyby tu mohla zůstat. Ale dohoda s vedením muzea není možná,“ doplnil předseda spolku z Jaroměře. Už od 1. dubna se návštěvníci mohou v depozitáři v Chomutově na mašinu podívat. Z kolejí do depozitáře
Lokomotivy této řady byly v letech 1873–1883 dodávány pro Rakouskou severozápadní dráhu a dráhu Lvov–Černovice–Jasy. Celkem bylo vyrobeno 65 těchto nákladních mašin. Conrad Vorlauf byla z běžného provozu vyřazena až v roce 1954.

Tři veteránky
*Lokomotiva Kladno z roku 1855 stojí na Letné v dopravní hale
*Donnersberg–Milešovka z roku 1870 je v chomutovském depozitáři
*Conrad Vorlauf z roku 1873 do Chomutova zamířila z Jaroměře

Jméno po purkmistrovi
Všechny lokomotivy byly pojmenovány po významných lidech, ať už z technického, obchodního nebo veřejného života. Tento stroj nese označení 320 a jméno po purkmistrovi Conradu Vorlaufovi z Vídně.

Těžké loučení
Konec nájemní smlouvy a její vrácení do sbírek Národního technického muzea nese Společnost železniční výtopna Jaroměř těžce. Stroj si hýčkali a opravovali v posledních 25 letech. „Nesmírně si jejich práce vážíme, ale tím tempem by to trvalo ještě dalších 25 let,“ uvedl mluvčí muzea Adam Dušek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.