Opadané omítky i fronty na vše: Tohle bylo normalizační Brno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Opadané omítky i fronty na vše: Tohle bylo normalizační Brno!

Na dnešní Masarykově zrovna něco kopali, takže lidi museli uhýbat šalinám. A přes Svoboďák tehdy jezdila 12.
Na dnešní Masarykově zrovna něco kopali, takže lidi museli uhýbat šalinám. A přes Svoboďák tehdy jezdila 12. (Foto pro Aha! – František Kressa)

Tak, takhle jsme nedávno žili. Až se ani nechce věřit! Moravská metropole má k dispozici unikátní zrcadlo – knihu Normalizační Brno. Sestavil ji fotograf František Kressa (66). Všem nad čtyřicet připomene mládí, ostatní mohou zůstat při listování v němém úžasu.

Kressa působil v 70. a 80. letech jako fotoreportér Brněnského večerníku, jehož vydavatelem byl Městský výbor Komunistické strany v Brně. Jako takový měl přístup všude. Není na světě nikdo podobný, kdo by měl fotoarchiv desítek tisíc negativů z normalizačního města. Mnoho z těch fotek by za bolševika nikdy nemohlo vyjít. Až teď.

Negativy skladoval pod postelí

Krabice od banánů s negativy zamotanými ve špulkách měl fotograf ještě nedávno nacpané pod postelí. „Když jsem nastoupil do důchodu, poslechl jsem hecování kamarádů, probral archív a knížka je na světě,“ svěřil se Aha! František Kressa.

Víte, že...

...dosud nezveřejněné fotografie fotil pro sebe nad rámec své práce? Zachycují všední život Brňanů a snad i absurdní krásu města v době politického temna.

Svědectví doby

Kniha čtenáře provede výstavbou sídlišť, ale i likvidací staré zástavby. Uvidí i pečlivou výzdobu ulic, vyzývající k budování míru, v protikladu s poničenými fasádami historického centra. „Prostor dostali i rozesmátí cvičenci spartakiády v kontrastu se zamračenými muži a ženami, stojících v nekonečných frontách na cokoliv,“ přiblížil historik Pavel Paleček. Cena sbírky fotek normalizačního Brna je podle něj nevyčíslitelná.

Na video z příprav rozsvícení vánočního stromu v Brně se můžete podívat zde:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.