Pejskařce hrozí dva roky basy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pejskařce hrozí dva roky basy!

Kontakt mezi cyklistou a psem může být bolestivý.
Kontakt mezi cyklistou a psem může být bolestivý. (Foto Profimedia.cz, ara)

Do maléru dostala paničku (39) rozpustilá fenka, která vběhla do cesty cyklistovi (47). Ten spadl z kola a utrpěl vážné zranění. Majitelce psa nyní hrozí až dva roky vězení.

Žena si fenkou a s rodinou vyrazila na konci července na výlet do hor. Teď čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Během výšlapu si skupinka v Rokytnici nad Jizerou sedla u silnice na lavičku a žena psovi odepnula vodítko, aby se proběhl.

3 měsíce mimo

„Ve chvíli, kdy kolem nich sjížděl z kopce cyklista, začal na něj pes dorážet, běhal kolem a štěkal,“ popsala situaci policejní mluvčí Ivana Baláková. Cyklista kličkoval, až z kola spadl. Při tom utrpěl tříštivou zlomeninu klíční kosti. Podvrtnul si zápěstí a měl rozsáhlé odřeniny. Tři měsíce strávil v pracovní neschopnosti.

Prý jel rychle

To ještě nikdy neudělal – je obvyklá reakce pejskaře, jehož čtyřnohý přítel něco provede. I majitelka fenky se hájila obdobně. Policistům objasňovala, že kolem nich projelo víc kolařů, na které fenka nereagovala. Podle ní bezproblémového pasa vyprovokovalo, že cyklista jel příliš rychle... Vysvětlení a omluva ale stačit nebude. „Za zranění cyklisty je žena plně zodpovědná,“ dodala Baláková.

Advokát Černý: Statisícové odškodné

Škoda, kterou pes způsobí, může páníčka přijít dost draho, pokud není pro takový případ pojištěn. „Dojde-li ke zranění, jde za majitelem zvířete úhrada léčení, dále škoda, kterou prokáže, například poškozené oblečení, hodinky, rozdíl mezi mzdou a nemocenskými dávkami. Zraněný může uplatňovat jako škodu i cesty k lékaři a podobně,“ říká pražský advokát Jan Černý. Ještě horší situace nastává v případě trvalých následků nebo smrti. „Při úmrtí se mohou domáhat odškodnění pozůstalí a podle nového občanského zákoníku může výši ovlivnit to, jakou prokážou pozůstalí citovou vazbu na zemřelého. Může se jednat o hodně stotisícové částky,“ dodává Černý.



Přečtěte si
ptacek5
21. 11. 2017 • 10:08

Sama jsem cyklista i majitelka psa. Chápu, že se pes musí proběhnout, ale u cesty. Je jedno jestli u cyklostezky nebo jinde. Majitel musí předvídat, že tudy může jet někdo na kole, nebo běžet nebo jen jít. Omluva, on to nikdy neudělal je hloupá. Je to JEN PES.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.