Ideální podzimní sporty pro vás! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ideální podzimní sporty pro vás!

Chůze: To je nejlevnější a nejjednodušší pohyb, kterému se může věnovat skoro každý. I starší ročníky.
Chůze: To je nejlevnější a nejjednodušší pohyb, kterému se může věnovat skoro každý. I starší ročníky. (Shutterstock.com)

Sportovat se dá v každém ročním období. Jen se musíte přizpůsobit počasí a podle něj se obléknout. Aha! pro vás vybralo 
4 nejvhodnější aktivity, při kterých se budete udržovat nejen ve formě, ale i nějaké to kilo shodíte.

Chůze

To je nejlevnější a nejjednodušší pohyb, kterému se může věnovat skoro každý. I starší ročníky. Ať už jde o každodenní procházku se psem nebo chůzi s holemi tzv. nordic walking. Vyplatí se i jít pěšky do nebo z práce, případně vystoupit z městské hromadné dopravy o pár stanic dřív a dojít domů po svých. Boky při chůzi by se měly hýbat souběžně s tím, jak rychle jdete. Při rychlejší chůzi buďte v mírném předklonu se vzpřímenou hlavou a mírně zvednutou bradou. Důležitý je i pohyb paží, který by měl vycházet z ramen, ruce v loktech pokrčte.

Běh

Pokud začínáte, budete potřebovat kvalitní boty na běhání. Také byste zpočátku měli střídat rychlou chůzi s během a postupně dobu chůze zkracovat. Jednoho dne zjistíte, že už jen běžíte. Říká se, že se běháním zatěžují klouby. Ano, ale velmi záleží, na jak tvrdém a pružném povrchu běháte a především na botách. Kvalitní obuv nárazy dostatečně utlumí a klouby se naopak společně se svaly perfektně rozpohybují a procvičí. Běhání – pokud to ovšem nepřeháníte – také posiluje celkový kardiovaskulární systém.

Cyklistika

Jízda na kole posiluje především svaly spodní poloviny těla. Na kole se dá také bez problémů jezdit delší dobu než třeba běhat, a tím se zvyšuje možnost zhubnutí. Pokud vám jde skutečně o kondiční jízdu s alespoň základním účinkem na spalování kalorií, zvolte trasu, kde jsou nějaká mírná stoupání a právě ty vyjíždějte opravdu intenzivně. Od cyklistiky vás možná odrazuje obava, že se vám zvětší svaly na stehnech. Není to pravda – pokud budete jezdit maximálně 4x týdně, svaly se pouze zpevní, ale nezvětší! A nezapomeňte přilbu...

Plavání

Proč si zajít i nyní do bazénu? Protože plavání posiluje všechny svaly v těle a kromě toho pohyb ve vodě působí jako lymfatická masáž, což je skvělé na zlepšení celulitidy a proudění krve. A také je vhodné pro všechny věkové kategorie. Hlavně pro obézní jedince je plavání ideální sport. Jak často plavat? Nejlépe 3x týdně 10 bazénů po 50 metrech délky. Uplavete-li je za 30 minut, budete účinně spalovat energii.

Náročnost druhu pohybu:

Aktivita                      Spálíte za hodinu

Pohodlná chůza                   400 kalorií

Rychlá chůze                        600 kalorií

Běh 8 km/h                          720 kalorií

Běžná cyklistika                   680 kalorií

Plavání                                 545 kalorií

zdroj: kaloricke-tabulky.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.