I muži můžou rodit děti! Ovšem zásadně »císařem«... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

I muži můžou rodit děti! Ovšem zásadně »císařem«...

Arnold Schwarzenegger coby šílený vědec odnosí dítě. V režii československého rodáka Ivana Reitmana (71).
Arnold Schwarzenegger coby šílený vědec odnosí dítě. V režii československého rodáka Ivana Reitmana (71). (Foto Cleveland Clinic, Universal)

Těhotný muž? V komedii Junior s Arnoldem Schwarzeneggerem (70) je to sice sranda, ale lékařská věda už skoro dospěla k bodu, kdy to dokáže. Stačí transplantovat dělohu.

 

„Mohou být muži těhotní a rodit děti?“ Tu otázku na zasedání Americké společnosti reproduktivní medicíny asi někdo položil z legrace. Předseda Richard Paulson ovšem odpověděl vážně: „Budou tu komplikace, ale nevidím žádnou zásadní překážku. Místa pro vložení dělohy je v břiše dostatek.“

Transplantace dělohy se totiž nedávno začala stávat realitou. Nejdál jsou ve švédském Göteborgu, univerzitní tým už hlásí osm takto narozených dětí. První pok u s učinili i čeští lékaři v IKEM. Jedna z pár tisíc žen se bez dělohy narodí, dalším ji musí vzít kvůli rakovině či porodním komplikacím.

Dárkyně může být živá i mrtvá, podobně jako u jiných orgánů. Příjemkyně také musí brát imunosupresiva, aby organismus cizí tkáň neodmítl. Po porodu se děloha odebere. Muži jako takoví o dělohu stát nebudou, ale reálné je to v případě transsexuálů, mužů přeoperovaných na ženy. Těm už teď plastičtí chirurgové modelují vaginy, po hormonální terapii jim narostou prsa, takže mohou i kojit. Jen přirozený porod možný nebude, v mužské pánvi na průchod mimina není místo, v úvahu připadá pouze »císař«. „Budou o to lidé stát? Jistě ano,“ odpovídá si Arthur Caplan z lékařské fakulty Newyorské univerzity. „Ale nedovedu si představit, že by to byla priorita, hlavně kvůli využívání zdrojů.“ Transplantace dělohy je kontroverzní i u žen: zákrok není nezbytný k životu a je dost náročný pro příjemkyni i pro živou dárkyni. Pravidla proto doporučují adopci nebo náhradnici, která odnosí vajíčko biologické matky. Někdo bohatý by si ale jistě zákrok zaplatil. Ve Švédsku transplantují dělohy za 260 000 Kč.

Dítě přišlo po císařském řezu na svět v plodovém obalu:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.