Dana Morávková jako oběť domácího násilí v Ordinaci: Teror podle skutečnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Dana Morávková jako oběť domácího násilí v Ordinaci: Teror podle skutečnosti!

Dana Morávková prochází v Ordinaci peklem domácího násilí.
Dana Morávková prochází v Ordinaci peklem domácího násilí. (Foto TV Nova, ara)

Psychický a fyzický teror, který v Ordinaci právě zažívá Dana Morávková (46) jako MUDr. Zdena Suchá, má předlohu ve skutečném životě. Scenáristé se inspirovali osudy týraných žen Simony Monyové (†44) a Kamily Velikovské (48).

„Při psaní našich postav se nezřídka inspirujeme skutečnými příběhy. Bylo to tak i v případě tématu domácího násilí v dějové lince Zdeny Suché. Neměli jsme jednu konkrétní předlohu, ale inspiraci hned v několika známých případech,“ potvrdila deníku Aha! kreativní producentka Simona Matásková.

Pro dějovou linku Morávkové, která čelí neustálým útokům od svého partnera Jána Jackuliaka (39) alias hokejisty Andreje Martynčáka vycházeli tvůrci hned ze dvou velmi známých příběhů. „Inspirovali jsme se v životě Simony Monyové, úspěšné inteligentní ženy, která se stala obětí svého manžela, ale také v životním příběhu Kamily Velikovské, která po mnohaletém týrání zabila svého manžela tyrana. Z každé je ve Zdeně Suché kousek,“ upřesnila Matásková.

Je otázkou, zda příběh Zdeny Suché a Andreje Martynčáka skončí podobnou tragédií, nebo bude mít šťastnější konec.

Simona Monyová (†44)

Žárlivý manžel ji několik let týral. V srpnu 2011 ji Boris v jejich domě v Brně-Obřanech při hádce zasadil šest ran nožem. Vyfasoval 15 let vězení. Po spisovatelčině smrti zájem o romány stoupl až čtyřnásobně. Monyová měla tři syny - nejstarší Michal (28) a prostřední Dominik (22), kteří pocházejí ze Simonina předchozího vztahu, po svatbě Monyové s Ingrem získali jeho jméno. Všichni spolu s nejmladším Šimonem (11), o kterého se stará teta, žijí v jednom domě v Brně. S odsouzeným otcem synové i přes jeho snahy z vězení nekomunikují. Nejstarší Michal založil s manželkou nakladatelství a vydávají matčiny knihy.

Kamila Velikovská (48)

Manžel ji ve Zlíně 20 let urážel, kopal, nutil k odprošování a sledoval na každém kroku. Bez jeho vědomí se nesměla s nikým stýkat. Psychoteror se týkal i dvou nedospělých dcer. V roce 2005 svého muže zastřelila. Krátkou dobu před osudným incidentem se jí podařilo tajně koupit malý domek, kde se chtěla po rozchodu s dcerami usadit. Následovalo zametání stop, vzápětí přiznání a vzetí do vazby, kde strávila více než rok. Nakonec ji Nejvyšší soud poslal na sedm let do basy, polovinu trestu ji odpustili. Napsala autobiografii »Svobodná, i když za mřížemi« a »Odsouzená«, kde sepsala život s tyranem.

Zdena dostane od svého partnera facku.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.