Zoo přišla o ikonu: Ňuňáka zabila rakovina plic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zoo přišla o ikonu: Ňuňáka zabila rakovina plic

Ňuňák s dcerou Cantik.
Ňuňák s dcerou Cantik. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

O jeden ze svých symbolů, samce orangutana bornejského Ňuňáka (†30), přišla ústecká zoo. Kvůli rakovině musel být včera uspán. Jeho partnerka Ňunika, se kterou žil 28 let, a dcera Cantik osiřely.

Ňuňákovi, který jako mládě zazářil ve filmu Marie Poledňákové (76) Dva lidi v zoo, nebylo dobře už několik měsíců. Ošetřovatelé se zpočátku domnívali, že jde o chřipku či bolesti páteře, protože se hůře pohyboval, zadýchával se a začal hubnout.

Nelepšil se, a proto ho veterinář Václav Poživil v létě v narkóze kompletně vyšetřil. „Rentgen ukázal přes třicet útvarů na plicích. Další vyšetření pak bohužel potvrdilo, že jde o karcinom,“ popsal. Protože samec byl nekontaktní, nepřipadala v úvahu chemoterapie. „Léčili jsme jen příznaky ve snaze zkvalitnit mu co nejvíce zbytek života,“ dodal zvěrolékař.
Minulý týden se Ňuňákův stav rapidně zhoršil, byl apatický, proto vedení zoo přistoupilo k eutanázii. Ňuninka s Cantik prý zatím příliš nesmutní, už v minulosti byly několikrát od Ňuňáka odděleny, a tak zatím netuší, že se k nim už nevrátí.

1989 Dva lidi v zoo Ňuňák s Miroslavem Macháčkem (†68).

I po smrti ale zůstane Ňuňák v Ústí nad Labem. Vedení zoo se dohodlo s tamním muzeem na jeho preparaci.

Přijdou i o Ňuninku?

Vedení zoo teď zvažuje, jak dál v chovu orangutanů. „Pokud zůstanou Ňuninka a Cantik samy, je možné, že je koordinátor chovu přemístí do jiné zoo. Další možností je získat nového samce, to by ale vyžadovalo kompletní rekonstrukci pavilonu orangutanů,“ řekl ředitel zoo Roman Končel.

Víte, že...

...Ňuňák a Ňuninka pocházejí z volné přírody, jsou proto geneticky velmi cenní? Asi jako dvouletí byli odchyceni a do tehdejšího Československa dovezeni kvůli natáčení filmu Dva lidi v zoo.

Přečtěte si
jity
9. 11. 2017 • 10:26

Ňuňák nekouřil, nepil a měl rakovinu plic?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.