Proti Zemanovi se zaregistrovalo 17 kandidátů na Hrad: Vyběhl s cukrovkou, vyběhne i s rivaly? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Proti Zemanovi se zaregistrovalo 17 kandidátů na Hrad: Vyběhl s cukrovkou, vyběhne i s rivaly?

Zeman vyběhl s cukrovkou, vyběhne i s rivaly?
Zeman vyběhl s cukrovkou, vyběhne i s rivaly? (Foto ara)

O Hrad se chce v příštím roce s Milošem Zeman (73) utkat 17 rivalů. Jenže podle všeho je současný prezident všechny strčí do kapsy. Ostatně se svou cukrovkou se také vypořádal, jako zatím nikdo jiný…

Myslíte, že o cukrovce víte všechno? Nevíte! „V sobotu mi odešla cukrovka, neboť při posledním měření je hodnota krátkodobé glykémie 5,8. Lékař i já jsme z toho byli v šoku,“ řekl v pondělí Miloš Zeman a dodal: „No a protože hranice cukrovky je 6,0, tak po dlouhých a dlouhých letech jsem byl zbaven této choroby. Patrně proto, že v poslední době jím velmi často sladká jídla neboť mně chutnají. Je to trošku paradoxní terapie, ale vyplatila se.“

Ví, co říká?

Zaskočena Zemanovým vysvětlením byla ale také odborná veřejnost. „Musím přiznat, že ani po letech studia zdravotní prevence a výživy neumím Zemanův zázrak vysvětlit,“ pozastavila se na svém blogu expertka na výživu Margit Slimáková. Podle ní Zeman nejspíš objevil revoluční léčbu, kdy cukrovka „odchází“ po sladkém. Anebo už si prý Zeman vůbec nehlídá, co říká…

Je věčná

Také podle biochemika Tomáše Zimy se nelze cukrovky zcela zbavit, projevy onemocnění jde jen tlumit. „Já neznám laboratorní parametry pana prezidenta. Vždy záleží na stupni cukrovky. Je ale možné, že pacient může mít hodnoty cukru blízké normě. Diagnóza už s ním ale zůstává,“ vysvětlil Zima Českému rozhlasu.

Zdraví je na žalobu

Jelikož prezident nepoužil výraz »vyléčen«, nabízí se otázka, zda on sám nepovažuje pokles glykémie za dočasný. „Samozřejmě se může stát, že dietními opatřeními je hladina cukru v určitém rozumném rozmezí. Ne ideálním,“ vysvětluje Zima. Veškeré pochybnosti expertů ale zatrhl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček: „K jednoznačnému vyjádření pana prezidenta není třeba nic dodávat.“

Už žádné znásilňování?

Do včerejší 16. hodiny se registrovalo 18 zájemců o Hrad, někteří ale bez potřebných podpisů občanů či politiků. Ve hře je například Josef Toman (68), který považuje celý vývoj v Česku po roce 1993 za nelegitimní. Do boje jde i bývalý premiér Mirek Topolánek (61). Ten se chce postavit Zemanovi. „Chci, abychom si ho pamatovali jako někoho, kdo přivedl zemi do NATO. Nechci, abychom si ho pamatovali jako někoho, kdo znásilňuje Ústavu,“ řekl. Podle politologů a bookmakerů sázkových společností má největší šanci na výhru právě Zeman.

Hlídači soukromí

Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nesouhlasí se stanoviskem ministerstva vnitra, které tvrdí, že nemůže zatím zveřejnit identitu uchazečů o Hrad. Koho do voleb pustí, chce ministerstvo říct až 24. listopadu. „My nevíme, jak na to vnitro přišlo. Vydávali jsme stanovisko k volbě do obecních zastupitelstev. Prezidentská volba je ale jiná, o kandidátech se ví už dlouho a nezveřejňovat jejich jména je nesmysl,“ řekl Aha! mluvčí ÚOOÚ Tomáš Paták.

Tohle nemá cenu

Od minulé středy drží na protest proti další Zemanově kandidatuře hladovku bývalý politik a disident Tomáš Hradílek (72). Je prý ochoten i zemřít! Včera Hradílka vyzvaly některé osobnosti, aby s tím přestal, taková oběť je prý v dnešní době zbytečná. „Ta oběť je sice absolutní, ale nemůžeme ji takto přijmout,“ vysvětluje jeden ze signatářů výzvy, politolog Pavel Šaradín.

Topolánek: Babiš? To není můj soupeř

Za špatný vtip označil už dříve Topolánkovu kandidaturu na Hrad jeden z favoritů, Jiří Drahoš (68). Expremiérovu snahu okomentoval včera také Andrej Babiš (63, ANO). „Já to beru jako společného kandidáta pana (předsedy TOP 09 Miroslava) Kalouska s ODS a myslím, že je to výsměch. Pro mě je to skutečně nejzkorumpovanější premiér v historii naší země a Kalousek je zase symbol korupce,“ řekl Babiš.

„Andrej Babiš nekandiduje, není můj soupeř,“ řekl včera na své tiskovce Topolánek. Také řekl, že svému příteli, lobbistu Marku Dalíkovi (42) odsouzenému v kauze transportérů pandur, by milost nedal. „Milost prezidenta jsou na místě pro osoby nemocné. To není případ Marka Dalíka,“ řekl Topolánek.

Rychlý fakt

V prvních přímých prezidentských volbách v roce 2013 se utkalo 9 kandidátů. Do druhého kola postoupili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. První pak získal 54,8 % hlasů, druhý 45,19 %.

Kdo je do voleb potvrzen?

Miloš Zeman (73)
Jiří Drahoš (68)
Michal Horáček (65)
Marek Hilšer (41)
Vratislav Kulhánek (73)
Mirek Topolánek (61)
Pavel Fischer (52)
Jiří Hynek (56)
Petr Hannig (71)
Josef Toman (68)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.