Spory k výročí VŘSR: Pohřbí konečně Lenina?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Spory k výročí VŘSR: Pohřbí konečně Lenina?!

100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce
100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce (Foto ČTK, Profimedia.cz, ara)

Před sto lety, 7. listopadu 1917, zazněl v Petrohradě výstřel z křižníku Aurora. Vypukla Velká říjnová socialistická revoluce (VŘSR). V jejím čele stál Vladimír Iljič Lenin (†54).

Právě Lenin uvedl do pohybu události, které dnes mají na svém kontě až 100 milionů obětí po celém světě, především však Rusů.

Kdo vůbec Lenin, ve skutečnosti Uljanov, považovaný za zakladatele Sovětského svazu byl? Po otci, zámožném gymnaziálním řediteli, který byl povýšen do šlechtického stavu, Čuvaš. Jeho kořeny sahaly k turkickému národu žijícímu v Rusku. Po dědečkovi z matčiny strany Žid, po prababičce z otcovy strany Mongol a babička jeho matky byla Povolžská Němka.

Ignorovaný premiant

Lenin byl ve škole premiantem. Prý kvůli tomu ale strádal odcizením, pro spolužáky a stejně staré děti byl »jiný«. Uznával jen své názory a kritiku bral jako urážku. Revolucionářský plamen se v něm zažehl, když v roce 1887, rok po smrti otce, skončil na popravišti jeho bratr Alexandr. Byl pověšen za pokus o spiknutí a vraždu cara Alexandra III., příslušníka rodu Romanovců. Další jiskrou bylo jeho vyhnání z Kazaňské univerzity v roce 1887, kde se věnoval právu. Nakonec dostudoval na petrohradské univerzitě.

Komplot s Němci

S manželkou Naděždou Krupskou (†70) se vzali v roce 1898 během vyhnanství na Sibiři. V roce 1900 společně emigrovali do Švýcarska. Tam Lenin »upekl« kšeft s Němci. Oni mu pomohou k moci v Rusku a on ukončí s Německem válku, což Němci potřebovali, aby mohli přesunout svoje vojsko na západ. Ve speciálním vagonu tedy Lenina do Ruska tajně dovezli v dubnu 1917, a ještě ho vybavili nejméně 56 miliony zlatých marek. To představovalo asi 10 tun zlata.

Revolucionář

Bolševici, v jejichž vedení byl i Lenin, během 24 hodin dokonali převrat. Sesadili prozatímní vládu a sebrali moc sovětům. Leninova touha po moci se neštítila ani mrtvol z řad jeho spolupracovníků. Muž, jenž se ukrýval ve strachu před policií, se stal vůdcem proletářů a na dlouhé roky zahlušil v Rusku demokracii.

Pohřběte ho konečně

Konec Leninova života poznamenaly série mrtvic. První měla udeřit v květnu 1922. V roce 1923 ho paralyzovala další, zůstal němý na vozíku. Poslední 21. ledna 1924 podlehl. Údajně od roku 1902 trpěl syfilidou, měl se nakazit od pařížské prostitutky, nemoc však nebyla nikdy oficiálními zdroji potvrzena. Ke konci života se u něj projevovala i demence, trpěl záchvaty zuřivosti, zda šlo o následek mrtvic, či pohlavní choroby, je otázkou. Klidné spočinutí mu nebylo dodnes dopřáno. Jeho nabalzamované tělo lidé stále okukují v mauzoleu na Rudém náměstí.

Milostný trojúhelník

I když po celý život zůstal Lenin ženatý s Naděždou Krupskou, neodolal půvabu rusko-francouzské komunistické revolucionářky a feministky Inessy Armandové (†46), s níž se seznámil v roce 1910 v Paříži. Matka pěti dětí s pochybnou pověstí se stala jeho spolupracovnicí a milenkou. Střet s Naděždou se ale nekonal. Spřátelily se a byly Leninovi k ruce obě. Naděžda vyřizovala korespondenci s aktivisty z Ruska a Inessa z dalších zemí.

Lenin nebyl Lenin

Vůdce VŘSR a poté do roku 1924 de facto nejvyšší představitel Sovětského svazu Vladimír Iljič Lenin nebyl Lenin, ale vlastním jménem Uljanov. Proč právě Lenin, sám prý nikdy neprozradil. Nejprve používal jako pseudonym, pod kterým publikoval jméno Nikolaj Nikolajevič Lenin. Jméno Vladimir Iljič Lenin zřejmě tedy vzniklo spojením jmen Vladimír Iljič Uljanov a N. N. Lenin.

Víte, že...

...po otci měl revolucionář dědičný šlechtický titul? V dokumentech carským úřadům se dokonce jako mladík podepisoval Vladimír Iljič šlechtic Uljanov. Tím chtěl upozornit na to, že není obyčejný člověk.

Leninovy výroky

*Chceme-li zničit národ, musíme nejprve zničit jeho morálku, a padne nám do klína jako zralé ovoce.

*Učit se, učit se, učit se!

*Marxismus je všemocný, protože je pravdivý!

*Všechno souvisí se vším!

*Kapitalisti sami nám prodají provaz, na kterém je my pověsíme.

*O rozhodnutích ústředního výboru se nediskutuje.

*Situace je výjimečná, a my musíme zahájit výjimečný teror.

Historik Radomír Vlček:

VŘSR není velká, říjnová, socialistická a nebyla to ani revoluce

Nejen Ruskem, ale celým světem navždy otřásla událost, o níž platí, že nic na ní není tak, jak se na první pohled zdá. Jen výsledek cesty ke komunismu, kterou VŘSR odstartovala, zůstává. „VŘSR nebyla ani velkou, ani říjnovou, ani socialistkou, ani revolucí,“ říká historik Radomír Vlček z Historického ústavu AV ČR. Velkou podle něj nebyla proto, že ji provedla jen hrstka bolševiků. Všech členů bolševické strany bylo asi 75 tisíc, převrat navíc organizoval jen petrohradský ústřední výbor. Naproti tomu bylo asi 140 milionů obyvatel Ruska.

Je listopadová

Pro celý svět VŘSR vypukla 7. listopadu, což odpovídá gregoriánskému kalendáři. V Rusku tehdy ale platil kalendář juliánský, podle kterého padl výstřel z Aurory 25. října.

Anarchistická akce

Ze socialistických myšlenek zůstalo v bolševickém Rusku jen minimum. „Byla to anarchistická akce, převzetí moci za každou cenu bez jasné představy, jak bude stát a společnost vypadat dál. Vše se rodilo až za pochodu,“ vysvětluje Radomír Vlček. Lenin podle něj mnohokrát změnil své názory a myšlenky. „Po celý svůj život tvrdil, že musí být světová socialistická revoluce a že Rusko je jen příkladem,“ dodává historik.

Byl to puč

VŘSR nebyla podle Radomíra Vlčka revoluce, ale puč. „Šlo o převzetí moci. Bojů a revolučních záležitostí v ní mnoho nebylo. Ani to, co se běžně na dobových fotografiích prezentuje jako útok na Zimní palác, v podstatě velký útok nebyl. Zimní palác hájily jen stovky vojáků, nebyla to žádná nedobytná pevnost,“ vysvětluje historik.

Výstřel byl a nebyl

Prozatímní vláda z bezpečnostních důvodů křižník Auroru nechala odzbrojit. Výstřel jako signál k útoku tedy padl. Šlo ale jen o slepý náboj.

Rudá nebyla bolševická

I když bolševici vešli v povědomí jako rudí podle barvy vlajky, není rudá jejich. „Rudý prapor není původně bolševický prapor. Začalo ho používat revoluční Rusko po únoru 1917. Bolševici ho později přejali a jen na něj dodali symboly srp a kladivo,“ říká Radomír Vlček.

Jak se slavila VŘSR?
Drobný a spol.

Když hořely lampiony

Lampionové průvody, obrázky Aurory a také citát: Učit se, učit se, učit se. V socialistickém Československu se na oslavách VŘSR lpělo, z oslav »bolševického masakru« nebyly vynechány ani děti. Jak na dobu lampionových průvodů vzpomínají celebrity? Mnohdy s povzneseným úsměvem.

Zpěvák Milan Drobný (72)

„Ve třídě jsem byl bez zvláštního snažení takový vůdčí typ. Někteří žáci se po mně opičili. A na jednom lampionovém průvodu se přihodilo, že se po mně opičila moc hezká Helenka Písecká. Já měl lampion a k tomu takovou dřevěnou, asi metrovou tyčku, která měla na jednom konci našroubovaný kovový háček, na nějž se lampion dal zavěsit, aby se s ním mohlo houpat a dělat podobné věci. Dal jsem si hůlku přes rameno a konec strčil pod kšandu, která mi držela kalhoty. Tím pádem jsem mohl mít ruce frajersky v kapsách. Helenka Písecká to udělala také. Jenže se při prudkém pohybu svíčka uvolnila a uvnitř lampionu upadla a lampion začal hořet. A taky její krásné dlouhé vlasy. Skočil jsem na ni a plamínek uhasil. Za což jsem dostal pusu. A pak ještě jednu a další a další a tím jsem se stal prvním milovníkem ve třídě. Ať žijí lampionové průvody!“

Herečka Kateřina Macháčková (67)

„Těšila jsem se do průvodu určitě méně než na jiné dětské zábavy. Ale jednou mi babička v Rakovníku na náměstí cestou na hřbitov taky koupila lampion a navečer jsem šly ke kostelu na průvod. Podrobnosti si nevzpomínám.“

Režisér Jiří Adamec (69)

"Lampionové průvody k oslavě výročí VŘSR si vlastně vůbec nepamatuji, ani jako dítě jsem se nikdy nezúčastnil. Zato prvomájové průvody si pamatuji, to pro nás studenty byla docela slušná taškařice. Jako gymnazista jsem vymyslel téma pro alegorický průvod: Dějiny lidstva. Se spolužáky jsme se převlékli do kostýmů od pravěku až k budovatelům socialismu. Já před tribunou s představiteli KSČ pochodoval v uniformě SS a s úzkým knírkem...“

Speciál VŘSR časopisu Reflex o plížívém puči komunistů v Sovětském svazu.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.