Porodní asistentka promluvila: Všechno je jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Porodní asistentka promluvila: Všechno je jinak!

Ženy se před porodem bojí hlavně bolesti.
Ženy se před porodem bojí hlavně bolesti. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Porod k životu zkrátka patří, ale i tak je pro každou rodičku velkou zkouškou odvahy. Porodní asistentka se čtyřicetiletou praxí prozradila, v čem jsou dnešní rodičky jiné, než byly na začátku její porodnické kariéry.

Rozdíl mezi rodičkami v minulosti a v současnosti je poměrně podstatný. „Kdysi, když jsem začínala, jsme všechny věděly, že když budeme rodit, budeme cítit bolest. Ženy tu bolest doslova očekávaly,“ uvedla Mária Kalmanová (61) pro slovenský server čas.sk. „Dnes je to tak, že ženy nechtějí mít bolesti, ale chtějí mít dítě,“ dodala.

Podle jejího názoru přicházejí ženy do porodnice doslova vyděšené. „Internet, známé a přítelkyně, všichni pro ně mají hororové scénáře,“ uvedla s tím, že bolest se sice nechá při porodu zmírnit, úplně odstranit ji ale nelze, protože ženu informuje o blížícím se konci jejího těhotenství. Panika může podle ní celý porod hodně zkomplikovat.

Podle Kalmanové se ženy dozvědí důležité informace na předporodních kurzech, jenže ty nejsou povinné. A mnoho rodiček se raději uklidní tím, že bez kurzů porodily už miliony jiných žen, pustí si tedy jen něco na internetu, což není dobře.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.