METEOROLOGOVÉ VYHLÁSILI EXTRÉMNÍ NEBEZPEČÍ! Bouře Grischa řádí v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

METEOROLOGOVÉ VYHLÁSILI EXTRÉMNÍ NEBEZPEČÍ! Bouře Grischa řádí v Česku!

Škody způsobené větrem v Hradci Králové na Slezském Předměstí
Škody způsobené větrem v Hradci Králové na Slezském Předměstí (Facebook - Filip Garett)

Vichřice v nížinách, na horách orkán a k tomu sněžení. Meteorologové vydali výstrahu před bouří Grischa, která se dnes prožene celým Českem. Lidem hrozí extrémní nebezpečí, neměli bychom vycházet.

Vítr pofičí rychlostí od 40 do 108 km/h, na horách dokonce od 126 do 162 km/h. Největší síly dosáhne kolem poledne a odpoledne, zeslábnout by měl večer. „Lze očekávat materiální škody na velkém území, omezení v dopravě, výpadky dodávek elektrického proudu i ohrožení životů. Lidé by měli omezit pohyb venku a jízdy autem,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Problém na silnicích bude i s viditelností. S bouří do Česka dorazí ochlazení a nejprve na horách, později i v polohách nad 500 metrů nad mořem bude sněžit. Ve spojení s vichrem se vytvoří takzvaná napadnout až deset centimetrů a v úterý dalších deset,“ uvedla meteo roložka Dagmar Honsová. Teploty se sice dnes ještě mohou vyšplhat až na 11 °C, přesto budeme klepat kosu. „Naše pocitová teplota bude kvůli silnému větru snižována na nulu,“ dodala Honsová.

Jak bude?

Dnes: déšť, na horách sníh. Den 8 až 11 °C.
Zítra: déšť, na horách a ve vyšších polohách sněžení. Noc 0 až 4 °C, den 4 až 8 °C. Úterý: polojasno, nad 600 m sněžení. Noc –2 až 2 °C, den 3 až 7 °C.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.