Volby do Sněmovny: Začal boj o 200 křesel. Hlas odevzdaly i známé tváře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Volby do Sněmovny: Začal boj o 200 křesel. Hlas odevzdaly i známé tváře!

Krásná dřevěná urna sloužila už za první republiky.
Krásná dřevěná urna sloužila už za první republiky. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Češi si po čtyřech letech vybírají nové poslance. Šance dát hlas těm stranám a hnutím, které budou dobře spravovat tuto zem, je ještě do dnešních 14 hodin. Za pár hodin pak už bude jasné, kdo uspěl v tlačenici, kdy se na jedno z 200 poslaneckých míst tlačí 37 kandidátů. A také to, kdo z politických lídrů bude mít největší šanci sestavit vládu. Deník Aha! vám přináší střípky a zajímavosti z prvního dne, kdy šlo vhodit hlas do urny.

Zajímavosti minulých sněmovních voleb

*kandidátů bylo o 1625 méně než letošních rekordních 7524 – vůbec nejméně jich bylo v roce 1998, a to 3631

*nejstarší voličce Evangelii Čarasové bylo 109 let, urnu za ní přinesli do jejího domku v Dívčím Hradě na Bruntálsku – měsíc po volbách zemřela

*přímo u voleb zemřeli 2 lidé – jedna žena zkolabovala ve Frýdku-Místku, člen volební komise pak v Luži na Chrudimsku

*nejmenší volební místnost měli patrně v obci Minice na Písecku, kde vznikla z čekárny na autobusové zastávce, a slouží současně jako obecní úřad

*jako první byl sečten volební okrsek v Nelepči-Žernůvce na Tišnovsku – ze 75 voličů jich tady přišlo 56

Známé tváře u uren:

Andrej Babiš: Pospíšil si

Kdo chce být první, musí si pospíšit. To si zřejmě řekl, šéf hnutí ANO Andrej Babiš (63), který volil vzápětí, co se otevřela volební místnost v Průhonicích. Poté, co se nechal vyfotit s několika dětmi, rozesmál ho dotaz novinářů. „Koho jsem volil? No to je dobrá otázka. Samozřejmě hnutí ANO.“ A prý i kroužkoval.

Václav Klaus: Smál se občance

Někdejší prezident Václav Klaus (76) volil v Praze-Kobylisích. Přiznal, že kroužkoval, komu ale dal preferenční hlas, to neprozradil. K smíchu mu ale přišlo to, že dostal nový občanský průkaz s platností do roku 2051, kdy mu bude 111 let.

Tomio Okamura: Bratr je mu vlkem?

K urně v pražské Hostivaři dorazil šéf SPD Tomio Okamura (45), kterého rozladil dotaz, zda přeje úspěch svému bratrovi Hayatovi, který kandiduje za lidovce. Odpověděl v duchu úsloví »bratr bratru vlkem«. Prý „kandidáty, o kterých ani neví, na kterém místě nějakých kandidátek jsou, nesleduje“.

Matěj Stropnický: Volil s přítelem

Zatímco otec ministr Martin Stropnický (ANO, 60) šel k volbám až večer s celou rodinou, jeho syn a šéf Zelených Matěj Stropnický (34) dorazil k urně už odpoledne. „Jdu volit s Danem,“ oznámil hrdě na Facebooku. Teprve před pár dny se totiž Blesku přiznal, že je gay a žije s hercem Danielem Krejčíkem (23).

Petr Janda: K urně za velkou louží

„Má láska je za velkou louží,“ to si mohl zpívat rocker Petr Janda (75). Jeho manželka Alice totiž s dvěma holčičkami pobývá už několik měsíců v USA. Teď se tak frontman Olypiku vydal na turné a tak mohl na svém Facebooku vystavit obrázek s komentářem: „Volby v Chicagu. A je to tam.“

Tomáš Klus: Aby to nebylo v pr*eli

Zpěvák Tomáš Klus (31) v jednom ze svých hitů tepe do politiků: „Za co Pane Bože, za co? Trestáš tento prostý lid… Zas čtyři roky v pr*eli. Tak aby to tak tentokrát nedopadlo, demonstroval svůj postoj už na sociální síti: „Toto jsou naše volební průkazy, vzdalujeme se od svých bydlišť, a proto budeme volit jinde na cestě a společně.“

Miloš Zeman: Dá si na čas

Hned poté, co skončil návštěvu Plzeňska, se prezident Miloš Zeman (73) vydal volit do pražských Stodůlek. Prozradil také, že po volbách svolá zasedání Sněmovny s využitím maximální ústavou dané 30denní lhůty. Chce získat co nejvíce času na diskuzi stran a hnutí, které voliči vynesou do Parlamentu.

Není tam ani jeden volič

Dlouhá léta patřil vojenský újezd Březina o rozloze 16 tisíc hektarů k českým volebním raritám. Například v roce 2012 byli na seznamu v největším tuzemském volebním okrsku zapsáni pouze tři lidé. Když tehdy dorazili navíc tři majitelé voličských průkazů, rázem byla účast více než stoprocentní.

S tím je ale teď konec! Loňský zákon totiž povinnost organizovat v újezdě volby zrušil. A navíc v Březině nemá kdo volit! „Vojenský újezd nemá aktuálně žádného k trvalému pobytu přihlášeného obyvatele,“ potvrdila Blesku zástupkyně přednosty újezdu Emilia Šebestová.

Kuriózní volby, kdy se až do sobotního odpoledne zdejší komise kousala nudou, jsou tak minulostí. Ostatně ani pro voliče nebyla cesta z rozlehlého lesního obvodu žádný med, vesměs urazili na úřad několik desítek kilometrů.

Přebuz na Sokolovsku: V nejmenším městě mají stoletou urnu

Vyrobena byla v době první republiky a poctivě slouží dodnes. Sto let starou schránkou pro volební hlasy se pyšní v nejmenším městě Přebuzi na Sokolovsku.

Dřevěnou urnu vyrobil místní řezbář okolo roku 1914. Jediné, co prozrazuje její stáří a časté používání, jsou podpisy předsedů volebních komisí. „Na urně se ještě mění státní znaky. Když nejsou volby, je urna uložena v archivu. V něm má příznivé klima, které ji nijak zásadně nepoškozuje,“ říká jeden z členů okrskové volební komise Josef Svoboda (69) z Rotavy. Ten na Přebuz jezdí vypomáhat již od roku 2004. V horském městečku žije přesně 63 voličů, k volbám chodívá zhruba třetina lidí.

O hlasy voličů bojuje syn exšéfa Novy


Do poslanecké sněmovny by se rád dostal David Železný (48), starší ze dvou synů bývalého ředitele TV Nova a  někdejšího europoslance Vladimíra Železného. O hlasy voličů usiluje jako lídr kandidátky Pardubického kraje za hnutí Referendum o EU. David Železný vstoupil do povědomí veřejnosti před lety spíše negativně kvůli problémům se zákony.

V roce 2000 dostal pět let za znásilnění dívky, ale Nejvyšší soud trest později zrušil a osvobodil ho. Nyní působí jako galerista, věnuje se kurátorství výstav a obchoduje s uměním. Je ženatý a má tři dcery a již dospělého syna. O nabídce hnutí na kandidaturu prý neváhal ani na vteřinu.

Skrýš zajistili Žatci vězni

Dvacítku zástěn, za kterými voliči vhazují lístky do uren, vyrobili speciálně pro Žatec odsouzenci z Věznice Nové Sedlo. Jde o další případ dlouhodobé spolupráce mezi městem a věznicí. „Původní zástěny sloužily dvacet let, byly už poškozené, bylo potřeba je vyměnit,“ uvedl mluvčí Žatce Tomáš Kassal. Podle něj ještě použitelné staré zástěny město nabídne okolním obcím.

U voleb seděla od roku 1948, letos odešla na odpočinek. Lidmila Lavičková (92): Kytici na stole máte, jak jsem vás to naučila!

Její rekord sotva někdo překoná. Lidmila Lavičková (92) je nekorunovanou královnou českých volebních komisařů. V komisi zasedala pravidelně od roku 1948! Letos poprvé se musí obejít bez ní!

S hůlkou, čerstvě upečeným štrú﷯dlem a s úsměvem na rtech vcházela včera do volební místnosti Lidmila Růžičková. Poprvé po 59 letech tam vhodila do urny svůj hlas jako řadový občan. Celý svůj život přitom v komisi zasedala a poslední desítky let jako její předsedkyně. „Já už jsem se za svůj život napracovala dost, ať pracují jiní. Jen jim nesu něco ke kafíčku,“ poznamenala stará dáma.

Jako předsedkyně komise si své »ovečky« náležitě hýčkala, pravidelně jim vařila guláš a pekla štrú﷯dl. Loni ale doma upadla, zlomila si nohu v krčku a musela na operaci. Od té doby chodí s hůlkou. „Kytici na stole máte, propisky píšou, vše je jak má být. Jak jsem vás to naučila,“ poznamenala spokojeně seniorka a odvolila.

KONEC VOLEB: DNES VE 14:00

UŽ ZÍTRA V NEDĚLNÍM AHA! : 

Výsledky, čísla, rozbory, komentáře a zajímavosti

V PONDĚLNÍM AHA! NAJDETE: 

Shrnutí voleb
Vítězové a poražení
Vládní koalice: Kdo s kým a proti komu
Co na výsledky říkají osobnosti?



Přečtěte si
oldedek
21. 10. 2017 • 11:59

Lidé co blázníte, proč nedáváte své hlasy straně Mýly Zemanů a Velebovy a Minářovy ?!? To jsou ti kteří to s Vámi myslí "na poctivo" - no to jsem vy ťulpasové nepředpokládal ale opravdu nepředpokládal ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.