Bojovník proti komunistům Josef Mašín (85): Ničeho nelituji...Měl jsem toho udělat víc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bojovník proti komunistům Josef Mašín (85): Ničeho nelituji...Měl jsem toho udělat víc!

Bojovník proti komunistům Josef Mašín (85).
Bojovník proti komunistům Josef Mašín (85). (Foto ara)

Národní hrdinové, nebo bezcitní vrazi? O Josefu (85) a Ctiradu (†81) Mašínových se už roky vedou diskuze. Své činy se po letech snaží obhájit mladší z bratrů Josef.   

„Tak jsem dorazil,“ říká Josef Mašín při návratu po dlouhých letech z Ameriky. V pořadu České televize GEN vypráví o situaci za 2. světové války a útěku za Atlantik. Teď se před televizní kamerou vrátil na místa v Česku a Německu, kde se dramata odehrála.

Před útěkem v říjnu 1953 i během něj Mašínové spolu s ostatním odbojáři zabili celkem 10 lidí. Josef Mašín toho ale nelituje. „V tý době, kdy jsme jednali, jak jsme jednali, to bylo naprosto správně. Já jsem rád, že jsme to dělali, a je mi líto, že jsem toho neudělal víc,“ dodává na závěr Josef.

Zabili policisty i účetního

Na začátku 50. let Josef se Ctiradem založili odbojovou skupinu proti nastupující komunistické diktatuře. V ní byli kromě nich ještě Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda. Dvakrát přepadli služebnu SNB, později zase auto, které převáželo výplaty. Během přepadení vozu s výplatami zabili účetního, při přepadení služeben a při útěku i několik policistů.

Václav Švéda a Zbyněk Janata byli při útěku na Z﷯ápad dopadeni a posléze popraveni. Jen Mašínům a Paumerovi se v říjnu 1953 podařilo prostřílet do západního Německa. 

Bojovníci po otci

Generálmajor Josef Mašín starší byl jeden z prvních vojenských odbojových činitelů ve známé skupině Balabán, Mašín, Morávek. Za války bojoval proti nacistům. Když ho chytili, týrali ho a následně popravili. „Ať žije Československá republika,“ prohlásil těsně před svou﷯ popravou﷯. Svým třem dětem zanechal vzakz, aby se nikdy nestaly otroky a bojovaly za Československo.

Dokument o Mašínech

O činech bratrů Mašínů se hovoří dodnes. Byly inspirací pro osmý díl legendárního seriálu Třicet případů majora Zemana nazvaný Strach. Příběh se dostal i do pořadu České televize GEN. Premiéra tohoto dílu bude v televizi dnes v 15:10 na programu ČT 1.

Přátelila se s Horákovou

„Matka byla uvězněna v cele Milady Horákové, se kterou se hodně sblížila,“ řekla dcera Zdena. Její maminka byla později odsouzena za údajný čin velezrady a špionáže. Zemřela v táboře nucených prací v Pardubicích, kde se jí velmi zhoršil zdravotní stav. Měla rakovinu střev.

Málem přišli o sestru

Sestra bratrů Mašínů Zdena se narodila s vážným posti﷯žením nohou. Měla nedovyvinuté klouby, a tak své dětství strávila po nemocnicích. „Kvůli mému posti﷯žení mě nacisté chtěli dát do plynu, zachránila mě ale naše hospodyně,“ vysvětlila.



Přečtěte si
adilka@...
6. 12. 2017 • 01:32

přeháníte.......kdyby němci tátu nezabili,bylo by vše jinak,co udělali komunisti s jejich maminkou?? Vy souhlasíte s 50létama

adilka@...
6. 12. 2017 • 01:28

přemýšlejte co píšete ?? Vrazi nejsou............

pemek
15. 10. 2017 • 22:20

Štve mě současná politika a kapitalismus. A za všechno můžou banky, peníze. Zítra vlítnu do bankovní pobočky a postřílím tam pokladní a všechny za přepážkama, vrátného podříznu. Budu holt bojovat ve 4. odboji, za blaho lidu. Tak kdo o mě natočí GEN???

lokii
15. 10. 2017 • 15:55

Nejak mi unika, co vubec udelali a ceho chteli udelat vic - povrazdit vic lidi na uteku. Jejich otec byl hrdina, ale tohle byly jen ucelove vrazdy s cilem opustit republiku - co vybojovali? akorat zpusobovali bolest lidem, kterym zabili jejich blizni.

cotonice
15. 10. 2017 • 15:21

No já doufám , že chcípne , co nejdřív !!! Když už mu prošla desetinásobná vražda !!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.