Češi jsou na silnicích blázni: 86 % řidičů překračuje rychlost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Češi jsou na silnicích blázni: 86 % řidičů překračuje rychlost!

Řidiči raději riskují a s měřením rychlosti si hlavu nelámou.
Řidiči raději riskují a s měřením rychlosti si hlavu nelámou. (Foto Aha! – David Malík, PČR)

Příliš vysoká rychlost. To je druhý nejčastější důvod tragických nehod v České republice. Češi si s tím přitom hlavu moc nelámou, přes 85% jich přiznává, že překračují dovolenou rychlost. Více, než polovina pak klidně šlápne na plyn a frčí rychleji i o více, než 10 kilometrů v hodině.

Letos jen od ledna do září zemřelo na českých silnicích 377 lidí, těžce zraněno bylo více, než 18 tisíc obětí. Podle policejních statistik kvůli nedodržení rychlosti v roce 2016 zemřelo 195 lidí! Celých 86% řidičů přitom přiznalo, že jezdí klidně i o deset kilometrů více. A 66% klidně jezdí ještě rychleji!

„Dříve byla v obcích »šedesátka« a tolerance byla deset procent z povolené rychlosti plus čtyři kilometry. Takže řidiči si zvykli, že do deseti kilometrů je tolerance, aniž by věděli, jak přesně se k ní došlo,“ vysvětlil dopravní expert Roman Budský. Dnes jsou ale radary mnohem přesnější!

Kvůli vysoké rychlosti se bourá nejčastěji mimo obec, loni tak havarovalo 7 813 šoférů. Nebezpečné jsou jak zatáčky, tak dlouhé a rovné úseky, kde se řidič často »nudí«, a v důsledku toho jede rychleji. Letos příliš velká rychlost zabila už 125 lidí, do konce roku zbývá ještě dva a půl měsíce.

Od října se přitom zhoršuje viditelnost, brzy se stmívá a čekají nás i první námrazy na silnicích. „Řada řidičů zapomíná, že v některých situacích denní světla nestačí, je potřeba zapnout ta potkávací,“ upozorňuje Roman Budský.

Jezdí příliš blízko

Příliš vysoká rychlost ale není jediný prohřešek, kterým Češi za volantem ohrožují sebe i ostatní. „Dalším nešvarem je nedodržování bezpečné vzdálenosti. To bude s nadcházející zimou stále důležitější, silnice budou namrzlé, bude horší viditelnost. Řidiči musí počítat s tím, že vozidlo před nimi může začít nečekaně brzdit,“ upozorňuje Budský. Doporučená bezpečná vzdálenost je 2 vteřiny za vozidlem jedoucím před vámi.

Buďte vidět

Kdo je nejohroženější? Jednoznačně chodci. Těch kvůli příliš vysoké rychlosti motoristů zemřelo loni 111 a letos zatím 59. Pěší nejčastěji umírají mimo obec. „Zvlášť za zhoršené viditelnosti by proto chodci neměli zapomínat na reflexní pásky,“ varuje Roman Budský.

Víte, že…
….Počet usmrcených osob ve sledovaném období roku 2017 je nejnižší od roku 1980?
… Nejvíce usmrcených (1 026!) bylo v roce 1997 ?

Až rok bez řidičáku

Pokuty a sankce za překročení rychlosti se mohou vyšplhat až k deseti tisícům korun. Za malé překročení rychlosti do pěti, mimo obec deseti kilometrů v hodině můžete dostat jenom blokovou pokutu za tisíc. Ovšem když spěcháte v obci o 20, nebo mimo obec o 30 km/h, začíná jít do tuhého. Kromě pokuty hrozí 1-6 měsíců zákazu řízení. Šílenci, kteří jezdí ještě rychleji přijdou o 5 bodů a řidičák na rok.

Kdo letos zemřel na silnici?

Počet mrtvých
*řidič osobního vozidla 130
*chodec 66
*spolujezdec v osobním vozidle 58
*řidič motocyklu 56
*cyklista 37



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.