Plánovala si důchod, udeřila rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Plánovala si důchod, udeřila rakovina!

Jana dochází na léčbu do zlínského Onkologického centra.
Jana dochází na léčbu do zlínského Onkologického centra. (Foto pro Aha! – Jana Gogová, archiv Jany Hanákové)

Čtyřicet let pracovala jako porodní asistentka. Pomáhala přivádět na svět nový život. Přinášela tu největší možnou radost. Když se Jana Hanáková z Holešova (63) chystala na hodně zasloužený odpočinek, dostala tvrdou ránu. Onemocněla rakovinou prsu! 

„Třebaže jsem pravidelně chodila na kontroly na mamograf, nahmatala jsem si malou bulku a bylo mi jasné, že mám rakovinu. Potvrdili to i lékaři,“ vybavuje si maminka dvou dětí a čtyřnásobná babička.

„Zasáhne to každého, je to šok, pro mne samozřejmě taky. Svět se vám hodně změní, do té doby jsem moc ráda sportovala, lyže, kolo, všechno možné, od všeho trochu,“ připomíná si listopad loňského roku.

Ani v nejmenším se nevzdala. Velmi náročná léčba, chemoterapie, ozařování, operace, vyrážky, vlasy pryč, nechuť k jídlu, věčné kapačky, už téměř rok se s tím pere a je na nejlepší cestě k úplnému uzdravení. „U nás máme s takovým zlým onemocněním zkušenosti oba. Manžel ho už ve čtyřiceti překonal, tak přece nemůžu být pozadu,“ směje se Jana na novém aplikačním křesle ve zlínském Onkologickém centru.
„Tahle nová křesla, která dodal dárce pan Šikula, jsou perfektní. Je to mnohem lepší, když máte čtyři hodiny sedět, moc rádi využijete pohodlí,“ dodává s infuzním roztokem a s jehlou v paži.

Jana byla vždycky hodně aktivní. „No možná hyperaktivní, ale to je dobře. Nemoc vás neskutečně oslabí, musíte chtě nechtě všechno dělat pomaleji, je víc času na přemýšlení. Banalitami jako zbytečnými hádkami se už prostě nezabýváte. Život je o něčem jiném, není věčný a není třeba si jej kazit malichernostmi,“ říká Jana.

Ze zdravotnice pacientkou

„My zdravotníci jsme schopni pacienty poučovat a chceme po nich všechno hned. Až teď vidím, jak může být léčení pomalé, zdlouhavé, ale všechna čest mým kolegům, sestrám i lékařům. Fakt,“ sklání se nad jejich umem i trpělivostí Jana.

Uzdravení je blízko, blizoučko. „To si snad jako téměř abstinentka dám pár skleniček,“ říká s nadsázkou žena, která po zdolání nepřítele zvaného rakovina začne s velkou vehemencí znovu častěji chodit na jógu a určitě povede kurzy cvičení s prvky jógy pro těhotné.

„Nemám patent na rozum, ale jestli mohu poradit lidem s podobným osudem: nikdy se nevzdávejte, zachovejte chladnou hlavu, svěřte se okolí a věřte lékařům a pokroku v medicíně. Pomáhá i optimismus a úsměv,“ radí velká bojovnice.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.