Přísně utajený sklad celníků: Zabavili medvěda i vibrátor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přísně utajený sklad celníků: Zabavili medvěda i vibrátor!

Celnice se zabavenými kabelkami
Celnice se zabavenými kabelkami (Foto Aha!: Tonda Tran, ara)

To místo vypadá jako zhmotnění ráje asijského trhovce: bedny padělaných vibrátorů, lihoviny, tenisky, kabelky made in džungle a navrch vycpaný medvěd. Takový sortiment ukrývá utajený pražský sklad celníků.

Sklad je v nenápadné budově ve východním cípu hlavního města. Proč je jeho přesná adresa tajná? Aby ho nikdo nemohl vykrást... Hned u vchodu to potvrzuje šéf odboru dohledu Roman Havelka, který se tváří jako tajný agent. „Nesmíte mě fotit a ani napsat, kde přesně jsme,“ instruuje nás. Za vraty nás zaujmou velké balíky plné padělaných hraček. Jsou to populární postavičky mimoňů, přetvořené do přívěsků na klíče, navíc s lampičkou. To hlavní se ale schovává ve vedlejší místnosti.

Chyby jako ochrana
Hned na první pohled nás zaujalo přibližně 20 palet, na kterých byly vyskládány v několika patrech stovky a stovky napodobenin plechovek populárního energetického nápoje a hned vedle ještě zabavené padělky známého pracího prášku. „Ty věci nejmenujte, ještě soud nerozhodl, jestli se o padělky jedná,“ upozorňuje Havelka. Druhým dechem ale dodává, že na 99 % tak určitě rozhodne. Pouhým okem rozdíl nevidím, a tak se našeho průvodce ptám, v čem rozdíl je. „Netrénované oko nemá šanci,“ uklidňuje mě Havelka a pokračuje: „Je to styl písma, pravopisné chyby, které tam někdy dávají sami výrobci originálů a řeknou nám, kde jsou. My potom víme, na co koukat. A v neposlední řadě je to samozřejmě složení.“ Po vysvětlení se přesouváme k velkým pytlům, kde je padělané oblečení a doplňky.


Kabelka plná hodinek
Hned první luxusní kabelka je překvapivě těžká. Po jejím otevření se nám naskytne nečekaný pohled. Přibližně dvě desítky napodobenin švýcarských hodinek, které stojí desítky tisíc korun. A hned u toho krabička plná plastových log světových značek. „Výrobní cena kabelky je pár korun a téhle značky taky. Přijede to odděleně a pak si to ti stánkaři na to jen přidělají. A prodejci originálů na tom ročně mohou tratit statisíce korun,“ uvádí Havelka. Tady je padělek rozpoznatelný na první pohled. Chybí vnitřní potisk, materiál je nekvalitní a loga značek působí levným dojmem.

Odpáraná charita
Jiné je to s oblečením a botami. U bot ještě rozeznáváme hrůzně našitá poutka na tkaničky, u mikin je už rozdíl pro necvičené oko nerozeznatelný. Navíc jsou ušity z kvalitního materiálu příjemného na dotek a tak se ptám, jestli mohou jít třeba na charitu. „Jde to, pokud se dají loga odpárat. Takhle občas věnujeme něco dětským domovům a podobně. Když to ale nejde, tak to jde bez milosti do spalovny,“ popisuje Havelka. Výjimku nemůže udělat ani vlastník značky, systém je neoblomný.

Made in doma
Mezi hromadou oblečení se dají najít i kurióznější nálezy jako padělaný alkohol. „To byl velký zátah. Zabavili jsme toho litry,“ zavzpomínal náš průvodce a přidal další zajímavé nálezy k dobru. „Například padělané vibrátory. Nebo palety. Lidé si je doma vyrobí, pak na to vypálí značku a prodávají je,“ popisuje. Když vidí naše překvapení výrazy, dodává: „Každá druhá paleta je takhle padělaná,“ směje se našemu údivu. Při odchodu nám průvodce ještě vysvětluje, proč jsou sklady poloprázdné. „Nesmí být plné. Musíme mít neustále místo, kam dávat zabavené věci. Někdy to trvá dlouho, než se věci zlikvidují, a i když máme skladů samozřejmě víc, musíme mít dost místa na ukládání dalších zabavených věcí,“ uzavírá Havelka.

Vycpaná zvířata z celého světa
Kromě tradičních padělků oblečení celníci občas zabaví i lovecké trofeje a vycpaná zvířata, která nesplňují všechny podmínky převozu do Česka. Takto už celníci mají ve sbírce vycpaného medvěda, želvy, kůži ze zebry nebo hady.

 



Přečtěte si
bursik
9. 10. 2017 • 20:11

jedno slovo -zase tajne bezte nekam pisalkove jednozavitnici !!! TAJNY pohreb, svatba Hulka, celnice atd katastrofa

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.