Agátka (5) našla maxihřiba: Vážil 3,6 kg! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Agátka (5) našla maxihřiba: Vážil 3,6 kg!

Malá houbařka se opravdu měla čím pochlubit.
Malá houbařka se opravdu měla čím pochlubit. (Foto Aha! – Jiří Čada, čtenáři)

Lesy skrývají poklady, a to doslova! Jen hub v nich každoročně nasbírají za více než tři miliardy! Nyní nejen rostou jako divé, ale dorůstají i obřích rozměrů! Agátka Veselá (5) z Prahy našla hřiba, který vážil více než tři kilogramy. 

S maminkou a taťkou trávila Agátka prodloužený víkend u dědečka v Pařížově na hranici Vysočiny a Železných hor. „Nebylo právě nejlepší počasí, pršelo, a tak nás děda naložil na traktor a vyrazili jsme do lesa na houby,“ vzpomínal na osudný den otec malé houbařky Jakub (47).

Traktor se v lese nakonec hodil. Košíček, se kterým se Agátka vypravila do lesa, by na obřího hříbka totiž nestačil. „Dcera hřiba objevila v trávě u potoka. Nic podobného jsme nikdy předtím nejen nenašli, ale dokonce ani neviděli,“ chválil dceru pyšný tatínek.

Porostou dál

Do Česka přišlo ochlazení a déšť. A co to znamená pro houby? „Po delší době rostou na větší části území, takže se zdá, že rostou strašně moc. A to právě houby, které lidé sbírají, jednak jsou to hřiby pravé i hřiby hnědé a bedly,“ řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti. „Pokud budou srážky dál, měly by houby být i v následujících dnech, ochlazení o pár stupňů by vadit nemělo,“ dodal.

Z lesa přineseme šest miliard

Češi nasbírají každý lesní plodiny a houby za neuvěřitelných šest miliard. Podle nejaktuálnější statistiky za rok 2015 to bylo přesně za 5,89 miliardy korun. A nejvíc bývá hub, těch lidé nasbírali za 3,52 miliardy. Borůvek bylo za 1,23 miliardy a hodnota nasbíraných malin 419 milionů korun, uvádí zpráva ministerstva zemědělství.

Našli tři plné koše

Do lesa vyrazili s rodiči i malí houbaři Eda a Ríša Ančíkovi. A nepřišli s prázdnou! „V závěru sezony kluci našli mnoho krásných hříbků,“ pochlubila se rodina ze Zlínska. Domů přinesli celkem tři koše velkých i menších hub.
houby zlínsko
Eda (napravo) a Ríša jsou vášniví houbaři.

Teplo se loučí

Babí léto se s Českem loučí, opět sáhneme po bundách a už to vypadá, že je nesundáme až do jara. V nejbližších dnech nás čeká déšť, ranní přízemní mrazíky a odpolední teploty okolo 15 °C. „Už včerejší ráno bylo na východě území mrazivé – ve Velkém Meziříčí klesala teplota k –0,1 °C,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Krátké oteplení by mělo přijít ve čtvrtek, kdy meteorologové očekávají až 19 stupňů, vzápětí se ale opět ochladí.

Jak bude?

Dnes: zataženo, déšť nebo přeháňky. Noc 8 až 12 °C, den 10 až 16 °C.
Zítra: oblačno až polojasno, přeháňky, ráno ojediněle mlhy. Noc 4 až 8 °C, den 11 až 15 °C.
Čtvrtek: oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Noc 5 až 9 °C, den 13 až 19 °C.
Pátek: většinou oblačno, místy přeháňky. Noc 5 až 9 °C, den 10 až 14 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.