Přírodní katastrofy? Chudoba ve stáří? Ale kdeže! Češi se bojí něčeho jiného... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Přírodní katastrofy? Chudoba ve stáří? Ale kdeže! Češi se bojí něčeho jiného...

Češi se bojí uprchlíků a teroru!
Češi se bojí uprchlíků a teroru! (Profimedia)

Strach má prý velké oči. Ale z  čeho jsou právě teď nejvíc »vyvalení« Češi? Nahnáno mají hlavně z uprchlíků a z terorismu. Podle experta na bezpečnost bychom ale větší obavy měli mít z počítačových útoků a z přírodních katastrof. Tyto hrozby, jak ukazuje průzkum Sanep, silně podceňujeme.

Osm Čechů z deseti se bojí uprchlíků a stejný počet lidí má obavy z teroristických útoků v Evropě, přičemž útok v Česku už tolik strachu nenahání.

„Obavy z islamizace a z nárůstu počtu uprchlíků mě nepřekvapují. Lidé jsou často záměrně masírováni informacemi, které zkreslují obraz muslimů. Těch je u nás celkem málo, takže ani není možné, aby se v nějaké větší míře mohli podílet na terorismu,“ soudí bezpečnostní expert Andor Šandor.

Nejen samopaly

Stejně tak za nepodložený považuje exšéf vojenské rozvědky strach lidí z uprchlíků. „Momentálně jich z těch 160 000, které přerozdělovala EU, máme na území ČR jen dvanáct, bezpečnostní riziko nepředstavují. V mém žebříčku největších hrozeb by na prvním místě byl spíše organizovaný zločin,“ dodává Šandor. Podle něj si pod tím nemusíme představovat jen zločince se samopaly. Může jít třeba o podvody s DPH, různé karuselové obchody, prostituci, úplatky či pašování drog a cigaret.

Bojme se přírody

Jenže Češi to vidí jinak. Například ještě před obavou z kriminality se v průzkumu umístil strach z cenzury médií. Bojí se jí tři čtvrtiny dotázaných. To je víc než těch, kteří se přiznali k obavám ze zvyšujících se nákladů na život či chudoby ve stáří. „Nemyslím si, že by zrovna cenzura médií byla nějakým velkým problémem,“ komentuje to Šandor. Naopak lidé podle něj velmi podceňují riziko přírodních katastrof.

Jak ukazují třeba i opakované ničivé povodně na našem území, měli bychom s výhrůžkami přírody počítat spíš než třeba s terorismem. Z šestnácté příčky v průzkumu by se tak toto riziko rozhodně mělo dostat na přední místa.

Celý průzkum s grafem si můžete přečíst v tištěném sobotním Deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.