CHRAŇTE SVÉ SRDCE: Dnes je jeho Světový den... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

CHRAŇTE SVÉ SRDCE: Dnes je jeho Světový den...

Pravidelné kontroly tlaku nepodceňujte!
Pravidelné kontroly tlaku nepodceňujte! (Foto Omron, scom)

Nemoci srdce každoročně zabijí v průměru 174 miliónů lidí. To je větší množství úmrtí než na nádorová onemocnění, HIV, AIDS a malárii dohromady.

Srdce je jedním z nejdůležitějších orgánů, a je proto žádoucí k němu tak přistupovat. Mnoho lidí podceňuje pravidelné prohlídky u lékaře a netuší, že již nějakým srdečním onemocněním trpí. Častým, a také skrytým problémem, bývá vysoký krevní tlak, jenž je rizikovým faktorem těchto chorob.

Správné hodnoty

„Optimální hodnota tlaku krve je 120–130/70–85 mm,“ vysvětluje MUDr. Jan Peleška, specialista působící v České společnosti pro hypertenzi. Vysoký tlak trápí až 40 % dospělých v České republice, u mužů je výskyt častější a třetina pacientů vůbec netuší, že hypertenzí trpí. Proto je velmi důležité znát hodnotu svého krevního tlaku, měřit si ho doma kvalitním tlakoměrem. Jen tak se dají problémy s ním spojené včas řešit.

Diabetici v ohrožení

Máte-li cukrovku, existuje 3x vyšší pravděpodobnost, že proděláte infarkt a 4x vyšší pravděpodobnost, že proděláte mozkovou mrtvici v porovnání s lidmi bez diabetu. Srdeční onemocnění je příčinou úmrtí více než dvou třetin pacientů s diabetem ve věku 65 let. Léky ze skupiny GLP-1 agonistů významně snižují rizika srdečně-cévních onemocnění. Více než 60 % pacientů s diabetem 2. typu trpí vysokým krevním tlakem, který patří mezi rizikové faktory rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Méně se umírá, méně to i stojí

V posledních letech dramaticky ubylo lidí, kteří v nemocnicích zemřeli s akutním infarktem myokardu. Pojišťovny ovšem současně platí za jednoho pacienta s infarktem čím dál méně peněz. Není to ale tak, že by zdravotnická zařízení dostávala za lepší péči hůře zaplaceno. Úspor totiž například VZP dosáhla vytrvalým tlakem na snižování cen předražených kardiologických materiálů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.