Vliv kolkovaných léčiv: Po lécích zdraží i pojištění? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vliv kolkovaných léčiv: Po lécích zdraží i pojištění?

Každá cesta do lékárny se prodraží, za rok to může být o tisíce.
Každá cesta do lékárny se prodraží, za rok to může být o tisíce. (Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada)

Za léky si připlatíme, a nejen za ně! Jak zjistil deník Aha!, takový dopad bude mít zavedení bezpečnostních kolků na lécích z rozhodnutí EU. A více odvedeme také na pojistném. Když ne kvůli dražším lékům, tak kvůli tomu, že se Čechům daří!

Od příštího února zatím na zkoušku, od února 2019 už povinně budou muset všechna balení léků na předpis obsahovat bezpečnostní kolky. Ty mají zabránit falšování léčiv. Jenže prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba pro Aha! připustil, že tyto vícenáklady výrobce budou něco stát: „Takže předpokládám, že se náklady do ceny léků promítnou.“

Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada

Připlatíme
Nabízí se otázka, co dražší léky udělají se zdravotním pojištěním. Šestnáct měsíců před zavedením kolkové povinnosti mluvčí největší pojišťovny, VZP, Oldřich Tichý, říká: „V tuto chvíli je předčasné o tom spekulovat.“ Výkonný šéf Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada tvrdí, že výši odvodů určuje zákon a pojišťovny ji neovlivní. „Případné zdražení léků nemá primárně vliv na zvýšení odvodů do fondů zdravotního pojištění,“ řekl.

Každá cesta do lékárny se prodraží, za rok to může být o tisíce.

Vliv růstu mezd

Mezi hlavní vlivy s dopadem na výši pojistného patří ale náš blahobyt, tedy to, jak se ekonomice daří a jak spolu s tím rostou mzdy. S růstem minimální mzdy (dnes 11 tisíc, od příštího roku 12 200 Kč) rostou zaručené mzdy, a s tím se zvyšuje také průměrná mzda. Jinými slovy, čím více vyděláme, tím více také na odvodech zaplatíme.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.