Šlechtové a Marksové před volbami stoupá tlak: Tahanice o pětistovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šlechtové a Marksové před volbami stoupá tlak: Tahanice o pětistovku!

Marksová (vlevo) a Šlechtová v předvolebním souboji o penze?
Marksová (vlevo) a Šlechtová v předvolebním souboji o penze? (Foto ČTK, koláž Aha! )

Budou mít důchodci druhého Ježíška, nebo ne? Ministryně práce Michaela Marksová (48, ČSSD) jim tento týden slíbila od ledna v průměru necelou pětistovku k penzi. Senioři se ale mohli radovat jen do chvíle, než to druhá členka vlády – šéfka místního rozvoje Karla Šlechtová (40, ANO) v jedné z televizních debat zpochybnila!

Z obrazovek od Šlechtové zaznělo, že se zvýšením důchodů o průměrných 475 Kč to není vůbec jisté, protože ministerstvo práce navýšení neprojednalo s tím nejdůležitějším, tedy s ministrem financí Ivanem Pilným (73, ANO). „Jsme pro navýšení důchodů i valorizaci, ale výstřely bez projednávání státního rozpočtu nejsou účinné ani vhodné. Jedná se o předvolební tah ČSSD,“ uvedla Šlechtová.

Pochybnosti kolegyně ale rozlítily Marksovou: „Samozřejmě, že důchodci dostanou přidáno, vyplývá to z automatické valorizace ze zákona. A peníze na to jsou. Už od první poloviny roku se počítalo s cca 500 korunami navíc. Je to celkem 16,6 miliard korun. A rozpočet na příští rok s touto částkou počítá už někdy od jara nebo od léta. Ministryně Šlechtová má asi nějakou vlčí mlhu…“

Premiér Bohuslav Sobotka.

Do ostré výměny názorů se vložil i premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD). „Není žádný důvod jakkoli zpochybňovat avizované navýšení důchodů. Ke zvýšení v průměru o 475 korun dojde spolu s navýšením pro zaměstnance veřejného sektoru. Jedná se přitom o klíčovou podmínku pro to, aby ČSSD podpořila návrh státního rozpočtu na rok 2018,“ řekl Sobotka pro Aha!.

Víte, že...

...průměrný důchod v ČR je nyní 11 807 korun?

Co Čech, to 169 tisíc sekyra

V 2. čtvrtletí stoupl zahraniční dluh o 47,4 miliardy na 4,5 bilionu korun. Každý Čech nyní kvůli státnímu dluhu visí 169 tisíc korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.