Petr Urban: Tahal jsem kříže s Ježíšem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Petr Urban: Tahal jsem kříže s Ježíšem!

Nejznámější příběh lidstva, poslední okamžiky Ježíše Krista, namaloval kreslíř Petr Urban (57).
Nejznámější příběh lidstva, poslední okamžiky Ježíše Krista, namaloval kreslíř Petr Urban (57).  (Foto Aha!: Mária Rušinová, Martin Pekárek)

Nejznámější příběh lidstva, poslední okamžiky Ježíše Krista, namaloval kreslíř Petr Urban (57). Autor sprostých i opileckých vtipů vytvořil sériiobrazů o ukřižování a teď konečně zkompletoval v celou vlastní Křížovou cestu doma na Smržovce. Začíná kousek u domu a vede příjemnou procházkou vzhůru na kopec.

Pozor! A končí krásným nefalšovaným peklem! V žulovém lomu, skoro na samém konci cesty u obrázku Panny Marie Smržovské. Nikde jinde na světě nenajdete v Kalvárii pekelné zastavení! „Tam domaluju všechny hříchy, zatím jsou tam Závist a Pomluva,“ říká Petr Urban. „I když jste sebelepší člověk, občas ve vás svádí boj dobro se zlem. Se zlem musíte i bojovat, musíte s ním zkrátka počítat, že tady je.“

Měsíc práce

Bývalý sáňkař a humorista namaloval obrazy už před třemi lety, ale dosud se hledalo umístění a investor. „Jeden obraz jsem maloval dva dny, vždy od poledne do půlnoci. Trvalo mi to měsíc a ke konci jsem měl už vidiny. Pochodoval jsem s Ježíšem, pomáhal mu s křížem, bylo to tak živé, že si mi pak krásně malovalo,“ vypráví Urban. Kříže a obrazy ostatně vynesl na kopec na vlastních zádech. Šel šestkrát!

Pomohlo 
Malé Polsko

Smržovská společnost Malé Polsko (kdysi se Střední Smržovce říkalo Klein Polen) vznik cesty iniciovala včetně zasazení křížů do žulových kvádrů. Každé zastavení, které vyjde na 15 tisíc, má navíc svého sponzora. Cesta vede od Ovečkového betlému a je dlouhá něco přes 850 metrů, má šestnáct zastavení. Vine se mezi domky až do lesa a na vyhlídku.

Obrazy už předtím byly ale mj. na výstavě ve Stuttgartu nebo v Lomnici nad Popelkou. „Křížovou cestu završí rozhledna s kapličkou a zvoničkou, zatím na ni spolek Malé Polsko hledá dárce,“ dodává ještě manželka Inka Urbanová, pravá ruka mistra.

Řekl 
o Kalvárii

„Kristův příběh je plný tajemství a krutosti, je to nejpoučnější a nejvíce inspirativní osud v celé historii lidstva.“

Na video s Urbanem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.