Jiří (65) z Prahy: Potřebuje nové plíce, jinak se udusí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jiří (65) z Prahy: Potřebuje nové plíce, jinak se udusí!

Jiřímu Trnkovi zjistili nemoc před dvěma lety.
Jiřímu Trnkovi zjistili nemoc před dvěma lety. (Foto Aha!: Martin Přibyl)

Zadýchával se hlavně při chůzi a často kašlal. Problémy začal mít Jiří Trnka (65) z Prahy před třemi lety. Potížím nevěnoval pozornost, až před operací kýly mu doktoři zjistili smrtelnou nemoc – plicní fibrózu! A to nekouří.

„Problémy jsem zpozoroval na dovolené ve Vysokých Tatrách, kde jsme s manželkou podnikali túry,“ začíná vyprávět Jiří, který celý život pracuje ve stavebnictví. „Nevěnoval velkou pozornost a přičítal jsem obtíže astmatu, které jsem měl v pubertě, a také stáří,“ vzpomíná. V listopadu 2015 měl jít na operaci kýly, předoperační vyšetření však ukázala krutou diagnózu – idiopatickou plicní fibrózu. „Nemoc změnila celý můj život. Od 22. května jsem na čekací listině na transplantaci plic. Od té doby pořád kontroluji telefon a bojím se, že ten důležitý hovor zaspím,“ říká a věří, že zazvoní co nejdříve. Transplantace pro něj představuje jedinou naději na život.

Co je plicní fibróza?
Zákeřná nemoc, která ročně v Česku zabije desítky pacientů. Poškozuje plicní sklípky, nemocný se pak nemůže nadechnout. Pokud je onemocnění diagnostikováno včas, zvyšuje se jeho šance, že se dočká transplantace plic. Při objevení nemoci v pokročilém stadiu už léčbu nelze nasadit, pacient umírá do tří let. Rizikovou skupinou jsou hlavně muži nad 45 let, nemusí být kuřáci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.