Proč je letos tak chladné a uplakané září: Hurikán ničí USA a může ovlivnit počasí i v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Proč je letos tak chladné a uplakané září: Hurikán ničí USA a může ovlivnit počasí i v Česku!

 Hurikán Irma.
Hurikán Irma. (Foto ČTK, ara)

Východní pobřeží USA zdevastoval hurikán Irma. Nad Atlantikem se formuje Irmin bratříček José. Ovlivní větrná smršť počasí i v Evropě? Není to vyloučené... Naposledy se tak stalo před šesti lety.

Mohlo by se zdát, že se nás bouřlivé počasí v Karibiku netýká. To ale není tak docela pravda. „Hurikány dokážou takzvanou severní trasou ve výjimečných případech přejít oceán. Cestou ale zeslábnou a k Velké Británii už dorazí jako obyčejná tlaková níže,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.

Naposledy takto přišel v roce 2011 »na návštěvu« hurikán Katia. Ten udeřil 7. září na pobřeží USA a o 10 dní později už se v podobě tlakové níže dostal až k Velké Británii. Pak se posunul nad Skandinávii a následně ovlivnil počasí v celé Evropě. Do Česka foukal ostrý studený vzduch ze severu a výrazně se ochladilo. „Jak to dopadne s Irmou a Josém zatím nelze zcela předvídat,“ vysvětluje Dagmar Honsová.

Dagmar Honsová

Jak vzniká hurikán?

Hurikány jsou tlakové níže, které se formují nad prohřátým oceánem. Rychle rotují a stahují k sobě bouřková mračna. Proto, když udeří, přináší s sebou silný déšť a vítr až o rychlosti 300 km/h. Mohou být »velké« od 100 do 2000 km. Nad pevninou nebo chladnou vodou hurikány ztrácí energii, slábnou do podoby obyčejné tlakové níže a nakonec se rozpadnou.

Hurikán Irma.

Víte, že...

...pojem hurikán je označení pro tropické cyklóny v Atlantiku a v severním Pacifiku? V oblasti Indického oceánu se stejnému jevu říká cyklón a v jihovýchodní Asii se používá pojmenování tajfun.

Babí léto přijde, horko ale nečekejte

Studené počasí, které ve střední Evropě aktuálně vládne, s hurikány prozatím nesouvisí. Způsobuje ho obyčejná »evropská« tlaková níže nad Skandinávií. Pokud se ráz počasí kvůli možnému vlivu hurikánů nezmění, přijde podle meteorologů po 21. září babí léto. Postupně by se mělo vyjasnit a oteplit. Žádná velká horka už ale čekat nemáme. Přes den bude maximálně 22 °C.

Jak bude?

Dnes: oblačno, občasný déšť, den 16 až 23 °C, na Moravě až 25 °C.
Zítra: oblačno, přeháňky, noc 6 až 10 °C, den14 až 18 °C.
Sobota: zataženo, občasný déšť, noc 7 až 11 °C, den 13 až 19 °C.
Neděle: zataženo, občasný déšť, noc 6 až 10 °C, den 13 až 17 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.