Místo útěku si před hurikánem fotí selfie: Idioti provokují smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Místo útěku si před hurikánem fotí selfie: Idioti provokují smrt!

Tupost některých lidí je do nebe volající.
Tupost některých lidí je do nebe volající. (Foto Reuters, ČTK, Profimedia.cz)

Někteří jedinci na Floridě jsou živým důkazem toho, že lidská hloupost nezná mezí. Místo aby se drželi bezpečnostních varování a před hurikánem Irma uprchli nebo se alespoň zabarikádovali, v prudké vichřici si fotí selfie, jezdí na kole nebo surfují. Inu, kdo chce kam, pomozme mu tam...

Guvernér Floridy, na kterou Irma o víkendu udeřila, apeloval na obyvatele, aby opustili své domovy: „Tak silný hurikán tu ještě nebyl. Kdo mu zůstane v cestě, toho zabije.“ Evakuace se týká 7 milionů lidí, a je tak jednou z největších v americké historii. Někteří, a není jich málo, však varování ignorují a radši riskují vlastní životy. Jen aby pořídili senzační fotku nebo si dopřáli nálož adrenalinu.

Připoutám se ke sloupu

Na internetu a ve zprávách se tak objevují fotky a videa, nad nimiž zůstává rozum stát. Od párečku, který si na pláži v Miami pořizoval »selfíčko« před palmami ohnutými vichrem přes cyklisty brázdící ulice, bičované deštěm a větrem o rychlosti 135 km/h, až po šílence, který si do rozbouřených vln vyrazil zasurfovat. Vrcholem pak byl podivín, jehož vyzpovídal televizní reportér. „Až hurikán dorazí, připoutám se ke sloupu a vydržím tam, dokud neodejde.

Zní to bláznivě, ale je to předem připravený pokus. Podnikl jsem potřebná bezpečnostní opatření,“ ujišťoval do půl těla svlečený chlapík, který poté s nafukovacím kruhem na těle skočil na skateboard a vyrazil do ulic – zřejmě aby našel vhodný sloup. Jak dopadl, to zatím nikdo netuší.

Miliardář Branson: Jeho tropický ráj dostal přímý zásah

Britský miliardář Richard Branson (67) se před Irmou schoval do sklepení své haciendy na karibském ostrově Necker. Zatímco on a jeho blízcí přežili, o jeho tropickém ráji se to říct nedá. Fotky zveřejněné majitelem značky Virgin ukazují, jak hurikán Necker zpustošil. „Dostali jsme přímý zásah. Většina budov i stromů byla zničena nebo vážně poškozena. Něco takového jsem ještě nezažil, byl to nejsilnější hurikán Karibiku v historii,“ vzkázal Branson, který na Neckeru žije už od osmdesátých let.

Vichr slábne, ale pořád má ničivou sílu: Katastrofa vyjde na 6 a půl bilionu!

Ztrácí sílu, to je dobrá zpráva. Ta horší je, že Irma za sebou nechává zkázu. Vichřice a následné záplavy zdevastovaly část Floridy, kde téměř 4 miliony domácností zůstaly bez proudu. Živel přešel přes evakuované Miami, kde mj. strhl tři stavební jeřáby, a postupuje dál na sever k hranicím Georgie. Ač zeslábl na nejnižší úroveň pětistupňové škály, má stále ničivou sílu a vyžádal si už nejméně 5 lidských životů. Prezident Donald Trump (71) vyhlásil na Floridě stav přírodní katastrofy, což obyvatelům umožňuje žádat o federální pomoc.

A bude se licitovat o horentní sumy.Meteorologové spočítali, že Irma v součtu s nedávným hurikánem Harvey způsobí škody za až 6 a půl bilionů Kč! Katrina, která v roce 2005 ničila New Orleans, přitom stála »jen« 5,7 bilionu.

Víte, že...

...hurikány v Atlantiku dostávají od roku 1979 střídavě mužská a ženská jména? Podle nedávné studie zabily ty s ženskými jmény víc lidí než ty s mužskými.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.