Sněmovna vydala Babiše: 4 obránci! Proč ho nechtěli vydat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sněmovna vydala Babiše: 4 obránci! Proč ho nechtěli vydat?

Tabule s výsledky hlasování
Tabule s výsledky hlasování (Foto: ara)

Proti všem! Tak si patrně připadali tři poslanci a jedna poslankyně, kteří se ve středu jako jediní zastali Adreje Babiše (63, ANO) a hlasovali proti jeho vydání policii. Aha! se jich zeptalo, jaké pohnutky je přiměly hlasovat jinak než zbytek Sněmovny.

Jiří Štětina (76, Úsvit)
„Podotýkám, že nejsem kamarádem pana Babiše, ale také mě nikdo nepřinutí, abych byl na straně těch, kteří z předvolebních preferencí mají pupínky a hlavně obavy, že nebudou mezi vyvolenými. Já to totiž nepotřebuji, protože už kandidovat nebudu a jsem již naprosto svobodný člověk. O hlasování jsem byl rozhodnut již předem a nečekal jsem na trapné jednání, jako obvykle, ve Sněmovně.

Je to další pokus o likvidaci ANO prostřednictvím diskreditace a dehonestace dvou nejvyšších funkcionářů hnutí. Je to stejný způsob jako likvidace Věcí veřejných v roce 2011 a má také stejný postup – tedy nelegální odposlechy, sestříhání záznamů a následné zveřejnění v novinách a televizi. Nehodlám podporovat Národní frontu proti Babišovi. “

Karel Pražák (72, nestraník za Úsvit)
„Požádal jsem o stanovisko komerčního právníka. Akcie na majitele byly prodány v souladu s obchodním zákoníkem. Smlouva o prodeji nebyla nutná, podle zákona stačí doručení, odhad a bankovní převod byl proveden. Firma proto nebyla ve vlastnictví Agrofertu a mohla žádat o dotaci. O dotaci nežádal pan Babiš ani Faltýnek, ale obchodní společnost. Podnikání rodinných příslušníků mimo hlavní firmu není nic nezvyklého. Nemohu za to, že se kolegové řídí stranickým doporučením a neumí si přečíst alespoň základní pravidla prodeje akcií.“

Petr Adam (35, nestraník za Úsvit)
„Mě k tomu vedly životní zkušenosti posledních 12, 15 let, kdy si to nějak promítám, že kolikáté volby v řadě už máme úplně stejně po nějakém obvinění, nějakém vyšetřování policie, viz Kubiceho zpráva. Co se kdy prokázalo? Zásah policie na Úřadě vlády, padl premiér Petr Nečas. Po 4 letech máme někoho obviněného, respektive máme někoho odsouzeného?

Já už na tyhle hry nehraju. A hlavně děláme z Poslanecké sněmovny trhací kalendář. Měli jsme vydat Babiše a Faltýnka a za dva měsíce to bude muset nová Sněmovna dělat znovu. Není tohle úplné mrhání časem a mrhání penězi daňových poplatníků? Myslím si, že kdyby to bylo tak jednoznačné, tak to obvinění bylo vzneseno už dávno.“

Olga Havlová (64, Úsvit)
Považuji to za předvolební šaškárnu, když se jedná o pár dní do voleb. Kauzy, které poškodily občany, se neřeší a jsou to miliardy. Pan Babiš mluvil o očištění a satisfakci, které se nikdy nedočkal ani Vít Bárta (byl obviněn z uplácení poslanců, soud ho obvinění zprostil) ani strana Věci veřejné. Opakuje se situace. Véčkaři ze zkušenosti hlasovali proti. Jestli se jednalo o podvod? Nemohu se k tomu vyjádřit, nejsem schopna hodnotit práci policie a státního zastupitelství.

Rychlý fakt:
Předseda Sněmovny Jan Hamáček (38, ČSSD) uvedl, že usnesení o vydání poslanců Babiše a Faltýnka včera zaslal na policii.

O co jde v Čapím hnízdě
Farma Čapí hnízdo spadala pod Babišův Agrofert v roce 2007 a 2008. Pak ale byla změněna majetková struktura, čímž se nedal dohledat vlastník, a farma tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Po několika letech se ale vrátila pod Agrofert, uvádějí závěry vyšetřovatelů. Akcionáři farmy měli být nejbližší příbuzní Babiše.

Faltýnka vydat nechtěl, u Babiše se zdržel - Jiří Koskuba (61, nestraník za ČSSD)

„Byl to toliko protest proti celkové situaci jak v koalici, tak předvolební sněmovně. Podobných »divadýlek« už mám plné zuby. O všem se ostatně už ví dlouho. Konat se ale začalo, až když »někomu«, kdo stejně na jednání chyběl, začalo téci do bot. Navíc skoro 100% se totéž bude odehrávat krátce po volbách znovu. Jinak po trapném vydání pana poslance doc. Bohuslava Svobody (Sněmovna ho vydala kvůli kauze Opencard) jsem se rozhodl, že už nikdy „pro“ hlasovat nebudu. Nepůjde-li o skutečný zločin. Ostatně imunita je omezena jen na mandát.

Pan Faltýnek je pak »jen« zaměstnanec. Minimálně morálně jde vskutku o podvod. Ne první, ne jediný a ani poslední. Čímž nemyslím jen na pana Babiše. Uvidíme, jak si s tím »spravedlnost« poradí. Moc tomu nevěřím. A je to smutné konstatování. Jsem svým způsobem rád, že v politice končím. Sorry jako... Jen tak mimochodem, Koaliční smlouvu jsem přes nátlak nikdy pro jisté pochybnosti nepodepsal. Je zvláštní, že si nikdo 4 roky nevšiml. Ani jiných z pohledu vlády či pseudokoalice kontroverzních hlasování. »Šprajc« na závěr vyšel.“

Naštvali prezidenta

Přes 8 tisíc lidí na 5 náměstích na Ostravsku tleskalo prezidentovi Miloši Zemanovi (72). Ten i přes důvod ke spokojenosti zkritizoval poslance za 8 hodin ztraceného času, které zabralo jednání o zbavení imunity Andreje Babiše. „V šuplících vězí 200 nevyřízených zákonů, které mohou zlepšit život ve společnosti,“ pronesl Zeman, byť s vydáním Babiše ke stíhání souhlasí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.