LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLY: Do Saint Malo na vynikající slané palačinky!
Přístavní město Saint Malo se nachází v Lamanšském průlivu nedaleko hranice s Normandií. V 16. a 17. století bylo centrem korzárů. Piráti odtud vyplouvali na oceán, kde drancovali anglické, španělské a holandské lodě. Starobylé město bylo kompletně zničeno během druhé světové války. Historické centrum, ze tří stran obklopené oceánem, je tak dnes pouze přesnou replikou původního hradního opevnění.
Nenechte si ujít: Staré město po celém obvodu chrání mohutné hradby a procházka podél nich stojí za to. Jako v pohádce se nicméně ocitnete teprve tehdy, vstoupíte-li do centra některou z bran. Úzké uličky jsou plné obchodů, kavárniček i rybích restaurací. V samotném srdci najdete katedrálu St. Vincent z 12. století, ve východní části města pak hrad Chateau de St-Malo, jehož součástí je i vysoká věž. Sídlí v ní muzeum s expozicí o historii města a námořních výpravách. Při odlivu se vypravte na romantickou procházku k ostrovu Grand Bé, kde odpočívá i francouzský politik a spisovatel Francois Chateaubriand. A pokud se chcete podívat pod mořskou hladinu, navštivte Grand Aquarium v nové části města. K vidění tu jsou žraloci i různé druhy medúz.
Co ochutnat: Zdejší specialitou jsou mořské plody upravené na mnoho způsobů. Vždy jsou čerstvé a velmi chutné. Kromě toho doporučujeme Chateaubriand – pořádný kus hovězí svíčkové podávaný s hořčičnou omáčkou. Je sice o poznání dražší než ostatní místní pokrmy, zato však zasytí i největší jedlíky. Pochoutkou jsou slané bretaňské palačinky, takzvané galettes. Obvykle se podávají s šunkou, sýrem a volským okem.
GALETTES (slané palačinky)
POTŘEBUJETE:
✔ 250 g pohankové mouky
✔ 1 vejce
✔ 500 ml vody
✔ 1 lžíci soli
✔ 2 lžíce rozpuštěného sádla
na náplň:
✔ šunka
✔ sýr
✔ volské oko z 1 vejce
Mouku prosejeme do mísy a zašleháme do ní vejce. Pomalu mícháme a přidáváme po troškách vodu a sůl, dokud nevytvoříme těsto, které si ještě našleháme pomocí ručního šlehače. Těsto necháme odpočinout 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne v lednici. Poté jej znovu našleháme a přidáme dvě lžíce sádla. Palačinky smažíme na pánvi vymazané rozpuštěným máslem. Jakmile okraje hnědnou, opatrně otočíme. Poté dáme doprostřed nastrouhaný sýr, šunku a volské oko. Okraje přeložíme vždy v jedné čtvrtině tak, aby nám nepřekrývaly vejce.