Letecká přehlídka CIAF v Hradci Králové začíná: Uvidíte stíhačky, vrtulníky i akrobaty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Letecká přehlídka CIAF v Hradci Králové začíná: Uvidíte stíhačky, vrtulníky i akrobaty!

Obří ukrajinské transportní letadlo Iljušin Il-76 MD.
Obří ukrajinské transportní letadlo Iljušin Il-76 MD. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Velká Británie, Německo, Ukrajina, Belgie... To jsou jen některé ze zemí, jejichž nejlepší letouny a piloti se ode dneška předvedou v Hradci Králové.

V Česku začíná jedna z největších leteckých akcí v Evropě, air show CIAF. Jako první na ni přiletěla třicetičlenná ukrajinská posádka. Dorazila ve velkém transportním letadle Iljušin Il-76 MD v doprovodu dvou stíhaček Su-27. Po ní celý den mířily na letiště stroje z dalších států Evropy.

Zahájí Češi
České armádní letectvo tradičně zahájí v 11 hodin letový program průletem dvou JAS-39 Gripenů, letounu C-295M CASA a dvojice strojů L-159 ALCA. Diváky pak čeká šestihodinový maraton asi 40 akrobatických, sólových i skupinových vystoupení strojů z celkem 10 států.

„V letošním programu bude novinkou představení lehkého dopravního letounu Evektor EV-55 Outback. Zajímavostí bude i vystoupení cvičného proudového letounu TS-11 Iskra z Polska,“ řekl mluvčí CIAFu Tomáš Otruba. Na zemi mohou lidé obdivovat asi 30 letounů.

Létají i v dešti
I přes špatné počasí pořadatelé věří, že program nebudou muset měnit. „Když bude zataženo, účinkující mohou létat níže pod oblačností a ani déšť většině strojů nevadí,“ uvedl Otruba. Problém by mohl nastat pouze u historických otevřených strojů. Jejich číslo by v případě silného deště musely nahradit jiné stroje.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.