Lékaři IKEM provedli unikátní transplantaci: Srdce a játra od jednoho dárce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lékaři IKEM provedli unikátní transplantaci: Srdce a játra od jednoho dárce!

IKEM
IKEM (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Srdce Petra Tona (59) z Roudné nad Moravou na Šumpersku fungovalo už jen na 25 procent a selhávaly mu játra. Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) mu transplantovali oba orgány od jednoho dárce. Jako první v Česku!

Pěstoval turistiku, hrál tenis, fotbal, lyžoval. Zhruba ve třiceti při sportu ztratil vědomí. Od té doby se stav jeho srdce jen zhoršoval. „Posledních pět let bylo kritických. Při spánku jsem nemohl dýchat. Kromě práce jsem nebyl schopen vykonávat nic. Vyšel jsem první schody do paneláku a musel se vydýchat,“ vzpomíná Petr.

»Odcházela« i játra
Na životě ho ohrožovalo pokročilé srdeční selhání a cirhóza jater, která byla důsledkem nedostatečné funkce srdíčka. Letos v březnu byl zařazen jako urgentní případ na čekací listinu k transplantaci. Měl štěstí. Už za tři měsíce, přesně 1. června, jel na sál. „Vezli mě na něj v 5 hodin 45 minut a ze sálu mě odváželi v 15 hodin 20 minut. Dalo jim to zabrat. Klobouk dolů, dokázali zázrak,“ říká dnes již s úsměvem Petr.
Přiznává, že obavám se před operací neubránil. „Viděl jsem to padesát na padesát. Nejhorší okamžik byl pro mě v době, kdy mi pan profesor Pirk oznámil, že půjdou do programu nejen srdce, ale i játra. Jsem ale optimista a věděl jsem, že to je základ, aby se to povedlo. Tak jsem věřil,“ tvrdí.

Začíná znovu žít
S novým srdce a novými játry si Petr Ton začíná znovu užívat života. „Ráno v sedm vstávám, udělám si snídani, pak příprava oběda. Když dávají v televizi něco zajímavého, podívám se. Pak se dám do vaření,“ líčí začátek svého dne. Po obědě prý nastuduje letáky, sedne na kolo a vyrazí na nákup na příští den. „Odpoledne jedu někam na kole nebo navštívím zase nějakého lékaře.

Na kontroly musím stále docházet,“ dodává. Cítí se prý jako ve čtyřiceti, kdy ještě v Alpách běhal po ledovcích. Plní si sny. „Koupil jsem si elektrokolo a s přestávkou po patnácti kilometrech jsem na něm ujel třicet kilometrů. Před osmi lety jsem si pořídil běžky. Od té doby stojí v garáži. Ještě jsem na nich nebyl. Letos snad vyrazím,“ plánuje Petr Ton s novým srdcem v těle.

Nejdřív srdce, poté játra
Jako první lékaři provedli transplantaci srdce a hned poté jater. Šli svou vlastní cestou. Ve světě se transplantuje srdce a čeká se čtyři až šest hodin na stabilizaci jeho funkce. Je-li při prokázána nestabilita před transplantací jater, tak ji již neprovádějí. „Po rozvaze jsme se rozhodli, že i v případě možné oběhové nestability pacienta po transplantaci srdce provedeme vzápětí transplantaci jater,“ uvedl přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka. Lékaři byli v případě potřeby připraveni okamžitě připojit srdce na mimotělní oběh. Oba orgány však začaly ihned po výměně fungovat.

Víte, že...
...v Brně v roce 2005 dokázali lékaři transplantovat zároveň srdce, játra a ledviny? IKEM zahájil program transplantací srdce a jater zároveň, lékaři předpokládají, že budou provádět jednu až dvě ročně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.