Odchovali turaka! Z peří se dá těžit měď... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Odchovali turaka! Z peří se dá těžit měď...

Dospělí turakové jsou nápadní díky žlutooranžové barvě zobáku.
Dospělí turakové jsou nápadní díky žlutooranžové barvě zobáku. (Foto Zoo Ústí nad Labem)

Zajímavého zástupce ptačí říše, turaka fialového, se podařilo odchovat v ústecké zoo. Z jeho peří se dá, řečeno s nadsázkou, těžit měď.

V peří turaka fialového jsou totiž barviva, červený turbin a zelený turokoverdin. Obě obsahují měď, což je v ptačí říši unikát. Tato barviva jsou navíc rozpustná, takže turakové při koupání vodu zbarvují. Podle některých zdrojů lze z peří jednoho turaka údajně vytěžit až 8 mg mědi.

Ústecká zoo chová tento druh od roku 1993. Matkou letošního mláděte je 24letá samice, která nakladla dvě vejce. Jedno ale nebylo oplozené. „Na vejcích seděla pouze samice, po vyklubání ale mládě krmili na hnízdě oba rodiče,“ uvedla chovatelka Andrea Gruntová. Dodala, že nyní už je jejich potomek samostatný a sám přijímá potravu.

Na čele mají přilbu
Dospělí turakové jsou nápadní zejména díky žlutooranžové barvě zobáku, kdy je jeho horní část protažena až na čelo a vytváří jakousi přilbu. Letky jsou purpurové, peří má lesklé modrofialové zbarvení a je zajímavé právě svým obsahem barviva s mědí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.