Nejlepší na žízeň? Voda se sirupy z květů a bylin... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejlepší na žízeň? Voda se sirupy z květů a bylin...

Nejvíce důvěřuje Jozefína bylinkám, které si sama vypěstovala. Levanduli sklízí uprostřed slunného dne, kdy voní nejvíce.
Nejvíce důvěřuje Jozefína bylinkám, které si sama vypěstovala. Levanduli sklízí uprostřed slunného dne, kdy voní nejvíce. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv Jozefíny Růžičkové)

Prázdniny a doba dovolených končí. Jen vzpomínat na rozkvetlé louky a zahrady plné vonících bylin nemusíte. Zvlášť pokud rádi pijete šťávy a limonády. Jak na to? Zkuste kupované »limči«, u kterých nikdy nevíte, z čeho je výrobce namíchal, nahradit domácími sirupy.

Řešení na skvělé osvěžení nejen v parných dech má královna marmelád Jozefína Růžičková (43). Připravuje sirupy výhradně z plodů ze své zahrady a od osvědčených soukromých pěstitelů. Hitem jsou sirupy z jedlých květů, například z lístků růží či levandule, a bylin jako máta, meduňka.

„Výroba domácích sirupů není složitá. Jsou navíc mnohem zdravější než přeslazené kupované limonády plné konzervantů. A jak jinak nalákat děti na dodržování pitného režimu než na nápoje, které jim chutnají,“ poznamenala Jozefína s tím, že když potomky do přípravy zapojíte, oblíbí si je dvojnásob.

V těchto dnech zpracovává květy levandule. „Bylinky jsou v kurzu. Ale pozor, chce to něco o nich vědět. Z některých sirupy nevoní. Kvůli tomu je nedělám třeba ze šalvěje či sedmikrásek. Zato mám oblíbenou právě mátu, meduňku, ale i mateřídoušku i oregano,“ dodala.

Levandulový sirup s citronem podle Jozefíny
POSTUP: Do litru převařené a vychlazené vody vymačkáme šťávu z jednoho citronu. Přelijeme s ní květy levandule a necháme do druhého dne macerovat. Vodu slijeme, květy, v nichž je nejvíce chutě a barvy, řádně vymačkáme. Tekutinu zvážíme a přisypeme do ní cukr krystal v poměru na kilo tekutiny půl kila cukru, může být i třtinový (ten však může jemnou vůni a chuť některých bylinek zastřít).

Nalijeme do čistých lahví a sterilizujeme 20 minut při 80 °C v troubě nebo zavařovacím hrnci. Sklenice zchladíme, zavřený sirup vydrží bez problémů do sklizně v příštím roce.

Rady a vychytávky
*Používejte výhradně převařenou vodu a dodržujte důkladnou sterilizaci nádob.
*Pokud použijete citron i s kůrou, tak vyberte bio.
*Kdo má rád výraznější chuť sirupu, může byliny a květy macerovat dva dny v chladu při stálé teplotě.
*Při slévání tekutiny je třeba květy, nať či listy pořádně vymačkat rukou. Je v nich nejvíce vonných látek.
*Květy je nejlepší sbírat za teplého a slunného dne, kdy nejvíce voní.

Jak servírovat?
V osvěžujících letních nápojích by neměl chybět čerstvý citron. Do sirupu s vodou je vhodné ho ještě přidat stejně jako kousky sezonního ovoce či bylin. Vypadá to hezky, a ještě to náramně chutná. „Někdy si nechávám bylinky zmrazit do ledových kostek. Například zmrazené kousky rakytníkové šťávy jsou v drincích vynikající,“ doporučila Jozefína.

Víte, že...
...Jozefíně Růžičkové se přezdívá královna marmelád? Její marmelády vítězí v mezinárodních soutěžích a ve Velké Británii se prodávají i v prestižním obchodě v Londýně, kde nakupuje královská rodina.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.