Zchlaďte se polévkou: Super recepty pro vás! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zchlaďte se polévkou: Super recepty pro vás!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zasytí, ochladí a neohrozí štíhlou linii. Studené polévky sice nejsou pro českou kuchyni zrovna typické, byla by ale chyba je v létě nevyzkoušet. Jejich příprava není nijak náročná a chuť vás přenese do vzdálených krajin. Aha! nabízí nejtypičtější studené polévky světových kuchyní.

Hráškovo-mátová polévka

POTŘEBUJETE: ✔ ½ lžíce másla ✔ 1 velkou šalotku ✔ 2 hrnky kuřecího (nebo zeleninového) vývaru ✔ 10 lístků máty ✔ 500 g mraženého cukrového hrášku ✔ sůl ✔ mletý pepř

POSTUP: V menším rendlíku rozehřejte máslo a na něm osmažte šalotku nasekanou nadrobno, až zesklovatí. Přidejte vývar, mátové lístky a přiveďte k varu. Přisypte mražený hrášek a vařte ještě přibližně 4 minuty, dokud zelenina nezměkne. Odstavte z plotny, z polévky vyjměte mátové lístky a směs rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete a dejte do lednice. Před podáváním vložte do každé misky kostku ledu, aby byla polévka opravdu ledová.

Španělské gazpacho

POTŘEBUJETE: ✔ 10 rajčat ✔ salátovou okurku ✔ 5 lžic olivového oleje ✔ 3 plátky tmavého chleba ✔ 2 stroužky česneku ✔ pepř ✔ sůl ✔ chilli ✔ čerstvou bazalku

POSTUP: Spařená a vychladlá rajčata oloupejte a nakrájejte na kousky, stejně jakou oloupanou okurku. Oloupaný česnek prolisujte. Vše vložte do nádoby mixéru a přidejte chléb přelitý olivovým olejem a lístky bazalky. Okořeňte a rozmixujte.

Bulharský tarator

POTŘEBUJETE: ✔ 2 salátové okurky ✔ 2 stroužky česneku ✔ 500 g bílého jogurtu ✔ 3 lžíce vlašských ořechů ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ mléko ✔ svazek kopru ✔ lžíci olivového oleje ✔ citronovou šťávu

POSTUP: Neloupané salátové okurky nahrubo nastrouhejte. Česnek utřete se solí a spolu s nasekanými vlašskými ořechy dejte do mísy. Za stálého míchání přidejte olivový olej. Vmíchejte nastrouhanou okurku, nasekaný kopr a bílý jogurt. Podle chuti okyselte citronovou šťávou a dejte vychladit.

Francouzská vichyssoise

POTŘEBUJETE: ✔ 4 pórky ✔ 50 g másla ✔ litr kuřecího vývaru ✔ 1 cibuli ✔ 2 brambory ✔ pažitku ✔ 5 lžic smetany ✔ bílý pepř

POSTUP: V hrnci rozpusťte máslo a na něm osmažte na mírném ohni pórek (jen bílou část) nakrájený na centimetrové kousky a cibuli nasekanou najemno. Až zelenina zprůsvitní, přilijte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Přidejte oloupané brambory nakrájené na malé kousky, bílý pepř a vařte doměkka. Když polévka vystydne, rozmixujte ji dohladka a osolte. Po zchlazení v lednici můžete podávat a na talíři zdobit smetanou a nasekanou pažitkou.

Pikantní rajčatová polévka

POTŘEBUJETE: ✔ 1 plátek světlého chleba (silný asi 2 cm) ✔ 2 malé salátové okurky ✔ 1 kg velmi zralých rajčat ✔ stroužek česneku ✔ 2 polévkové lžíce sherry octa ✔ ½ hrnku olivového oleje ✔ hrnek studené vody ✔ sůl ✔ pepř ✔ chilli

POSTUP: Chleba zbavený kůrky a nakrájený na kostky namočte na půl hodiny do misky s ledovou vodou. Vymačkejte a přendejte do mixovací nádoby. Přidejte oloupané okurky nastrouhané nahrubo, spařená a oloupaná rajčata a oloupaný a nadrobno nasekaný česnek a koření. Mixujte dohladka. Před podáváním nechte minimálně dvě hodiny odpočívat v lednici. Před servírováním můžete zdobit chilli papričkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.