Zchlaďte se polévkou: Super recepty pro vás!
Zasytí, ochladí a neohrozí štíhlou linii. Studené polévky sice nejsou pro českou kuchyni zrovna typické, byla by ale chyba je v létě nevyzkoušet. Jejich příprava není nijak náročná a chuť vás přenese do vzdálených krajin. Aha! nabízí nejtypičtější studené polévky světových kuchyní.
Hráškovo-mátová polévka
POTŘEBUJETE: ✔ ½ lžíce másla ✔ 1 velkou šalotku ✔ 2 hrnky kuřecího (nebo zeleninového) vývaru ✔ 10 lístků máty ✔ 500 g mraženého cukrového hrášku ✔ sůl ✔ mletý pepř
POSTUP: V menším rendlíku rozehřejte máslo a na něm osmažte šalotku nasekanou nadrobno, až zesklovatí. Přidejte vývar, mátové lístky a přiveďte k varu. Přisypte mražený hrášek a vařte ještě přibližně 4 minuty, dokud zelenina nezměkne. Odstavte z plotny, z polévky vyjměte mátové lístky a směs rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete a dejte do lednice. Před podáváním vložte do každé misky kostku ledu, aby byla polévka opravdu ledová.
Španělské gazpacho
POTŘEBUJETE: ✔ 10 rajčat ✔ salátovou okurku ✔ 5 lžic olivového oleje ✔ 3 plátky tmavého chleba ✔ 2 stroužky česneku ✔ pepř ✔ sůl ✔ chilli ✔ čerstvou bazalku
POSTUP: Spařená a vychladlá rajčata oloupejte a nakrájejte na kousky, stejně jakou oloupanou okurku. Oloupaný česnek prolisujte. Vše vložte do nádoby mixéru a přidejte chléb přelitý olivovým olejem a lístky bazalky. Okořeňte a rozmixujte.
Bulharský tarator
POTŘEBUJETE: ✔ 2 salátové okurky ✔ 2 stroužky česneku ✔ 500 g bílého jogurtu ✔ 3 lžíce vlašských ořechů ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ mléko ✔ svazek kopru ✔ lžíci olivového oleje ✔ citronovou šťávu
POSTUP: Neloupané salátové okurky nahrubo nastrouhejte. Česnek utřete se solí a spolu s nasekanými vlašskými ořechy dejte do mísy. Za stálého míchání přidejte olivový olej. Vmíchejte nastrouhanou okurku, nasekaný kopr a bílý jogurt. Podle chuti okyselte citronovou šťávou a dejte vychladit.
Francouzská vichyssoise
POTŘEBUJETE: ✔ 4 pórky ✔ 50 g másla ✔ litr kuřecího vývaru ✔ 1 cibuli ✔ 2 brambory ✔ pažitku ✔ 5 lžic smetany ✔ bílý pepř
POSTUP: V hrnci rozpusťte máslo a na něm osmažte na mírném ohni pórek (jen bílou část) nakrájený na centimetrové kousky a cibuli nasekanou najemno. Až zelenina zprůsvitní, přilijte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Přidejte oloupané brambory nakrájené na malé kousky, bílý pepř a vařte doměkka. Když polévka vystydne, rozmixujte ji dohladka a osolte. Po zchlazení v lednici můžete podávat a na talíři zdobit smetanou a nasekanou pažitkou.
POTŘEBUJETE: ✔ 1 plátek světlého chleba (silný asi 2 cm) ✔ 2 malé salátové okurky ✔ 1 kg velmi zralých rajčat ✔ stroužek česneku ✔ 2 polévkové lžíce sherry octa ✔ ½ hrnku olivového oleje ✔ hrnek studené vody ✔ sůl ✔ pepř ✔ chilli
POSTUP: Chleba zbavený kůrky a nakrájený na kostky namočte na půl hodiny do misky s ledovou vodou. Vymačkejte a přendejte do mixovací nádoby. Přidejte oloupané okurky nastrouhané nahrubo, spařená a oloupaná rajčata a oloupaný a nadrobno nasekaný česnek a koření. Mixujte dohladka. Před podáváním nechte minimálně dvě hodiny odpočívat v lednici. Před servírováním můžete zdobit chilli papričkou.