Terorista v pyžamu: Cílem byla Sagrada Família! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Terorista v pyžamu: Cílem byla Sagrada Família!

Šamlála vedou k soudci v pyžamu.
Šamlála vedou k soudci v pyžamu. (Foto ČTK)

Před soudcem v Madridu poprvé vypovídala čtveřice Maročanů podezřelých z účasti na atentátech, které stály životy 15 lidí.

Mezi nimi byl i Muhammad Húlí Šamlál (21), kterého z vazby vytáhli v modrém pyžamu, v němž nejspíš leží ve vězeňské nemocnici. A před soudcem zpíval jako kanárek.

Šamlál je jedním z party teroristů z Ripollu, která připravovala výbušniny ve městě Alcanar. Při manipulaci s nimi ale došlo před týdnem ve středu k výbuchu, při kterém byl on vážně zraněn a dva další členové buňky zamřeli. Šamlál potvrdil, že jedním z nich byl imám Abdalbákí Sátí, jenž partu mladých muslimů na cestu džihádu přivedl.

Cílem byla Sagrada Família

Explozí skupina každopádně přišla o »materiál«, a zřejmě proto zaútočila hned následujícího dne v Barceloně automobilem. Přiznal mimo jiné, že o přípravě útoků věděl nejméně dva měsíce a že výbušniny se nakupovaly ve Španělsku i v cizině. Původním cílem útoku daleko větších rozměrů byly barcelonské památky včetně Gaudího katedrály Sagrada Família (chrám sv. rodiny).

Šamlála i Úkábíra soudce poslal do vazby bez možnosti kauce, Karíbovu vazbu prodloužil o 72 hodin a Aallau poslal na svobodu, ale s tím, že se musí každé pondělí hlásit soudu.

Alcanbar

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.