Pohřeb hrdiny: Salvy i vrtulníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Pohřeb hrdiny: Salvy i vrtulníky!

Kříž obrany státu, který generálu Klemešovi udělil 8. května 2010 ministr obrany, patří k vyznamenáním, jichž si bývalý výsadkář váží nejvíc
Kříž obrany státu, který generálu Klemešovi udělil 8. května 2010 ministr obrany, patří k vyznamenáním, jichž si bývalý výsadkář váží nejvíc (Blesk – Martin Hurda)

Neohroženě seskočil na nacisty okupované české území, aby pomohl domácímu odboji a »za odměnu« si prošel komunistickým vězením a perzekucemi. Při včerejším posledním rozloučení ve strašnickém krematoriu se generálporučíkovi ve výslužbě Jaroslavu Klemešovi (†95) dostalo všech vojenských poct. Tak, jak si zesnulý hrdina odboje zasloužil.

S Klemešem, jenž byl posledním žijícím ze stovky výsadkářů vyslaných do protektorátu z Británie, se přišly do strašnického krematoria rozloučit stovky lidí. Na zesnulého kamaráda zavzpomínal i generál Emil Boček (94). „Byl jsi čestný, spravedlivý, laskavý. Myslel jsi na všechny kolem sebe,“ řekl bývalý pilot, nositel Řádu bílého lva. „Jaroušku, kamaráde, slibuji ti, že tu zůstaneš s námi. Odpočívej v pokoji, měl jsem tě rád, bude mi po tobě smutno,“ dodal veterán.


Náčelník generálního štábu Josef Bečvář (59) pak vyzdvihl odvahu, s jakou se výsadkáři vrhali do neznáma. „S velkou úctou se díváme na to, jak si ti chlapi museli najít způsob přežití v tehdejším protektorátu,“ nechal se slyšet. „Velké uznání, velká úcta, velká pokora před tím, co pan generál Klemeš udělal,“ dodal.

Pohřeb trval přibližně hodinu a zesnulému hrdinovi se dostalo všech vojenských poct. Nad krematoriem přeletěly tři vrtulníky a nastoupení vojáci vypálili čestné salvy. Vojenská kapela pak zahrála českou i slovenskou státní hymnu, jelikož Klemeš pocházel ze slovenské Čadce.

Na vlnách BBC
Jaroslav Klemeš získal první bojové zkušenosti ještě v roce 1940 ve Francii. Po porážce Francouzů se přesunul do Anglie, kde podstoupil parašutistický výcvik, cvičil se ve střelbě a byl dokonce trénovaným sabotérem. V noci na 17. února 1945 z paluby letadla Halifax v rámci operace Platinum-Pewter seskočil na území protektorátu poblíž obce Nasavrky na Chrudimsku.

Úkolem Klemeše, coby radisty, bylo navázat kontakt s československou exilovou vládou v Londýně. V dubnu se přesunul do Prahy. Ukrytý v domě v Kobylisích vysílal události pražského povstání do Anglie a Košic, kde tou dobou sídlila exilová vláda. Jeho vysílání dokonce převzala britská BBC, která jej šířila do světa.

Komunistické vězení
Podobně jako ostatní hrdiny, i na Klemeše si po únoru 1948 došlápli komunisté. Napřed byl v roce 1950 propuštěn z armády a přišel o všechny hodnosti (nadporučík) i vyznamenání, mezi kterými byl i Československý válečný kříž nebo medaile Za hrdinství. To ale ještě nebylo všechno.

Ve vyšetřovací vazbě strávil 15 měsíců, než byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen za neohlášení protistátní činnosti. Za mřížemi strávil více než tři roky svého života. Po propuštění na svobodu se živil jako skladník, závozník a nakonec řidič autobusu v Ústí nad Labem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.