Tvořítka na led 10x jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tvořítka na led 10x jinak!

Nápadům se meze nekladou. Oživit si můžete i obyčejný led, například kousky ovoce nebo květinami.
Nápadům se meze nekladou. Oživit si můžete i obyčejný led, například kousky ovoce nebo květinami. (Foto scom)

V létě jsou tvořítka na led ve většině domácností vytížena naplno. Napadlo vás ale někdy formičky využít k něčemu jinému, než »jen« k tvorbě ledu? Aha! vám přináší 10 tipů, co všechno můžete v tvořítkách na led zamrazit.

Těsto na sušenky
Přišla neohlášená návštěva a vy ji nemáte čím pohostit? Buďte na to připravení a udělejte máslové těsto na sušenky s čokoládovými kousky (tzv. cookies). Do tvořítek pak těsto namačkejte a zamrazte. Když je potřeba, stačí vyklepnout na plech a do 15 minut je hotovo.

Na limonády
Koupili jste citrusy nebo meloun v akci, ale nestíháte vše zkonzumovat? Vymačkejte z nich šťávu a vlijte do tvořítek. Přes noc nechte zamrazit a kostky přesypte do sáčku či krabičky. Mražené kostky můžete pak využít pro přípravu limonád.

Bylinky v oleji
Čerstvé bylinky dejte do formiček na led a zalijte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Pak už jen uložte do mrazáku. Využijete je při vaření jako základ do omáček, do polévek, pod maso, nebo na rozpečenou bagetu.

Mléko pro návštěvy
Nalijte mléko do formiček a zmrazte si ho. Mléko (případně smetana) vám nezkysne a horký nápoj návštěvě zchladí, takže jej může hned pít. Zamrazené mléko můžete také využít pro přípravu míchaných ovocných nápojů.

Čokoládové bonbony
Do tvořítek dejte kousek ovoce (jahodu, třešeň, banán apod.) a zalijte je rozpuštěnou čokoládou. Nechte přes noc v mrazáku a čokoládové bonbony s ovocem jsou na světě!

Ledová káva
Zbyla vám uvařená káva z překapávače? Nevylévejte ji. Naplňte jí tvořítka na led a dejte do mrazáku. Ledové kávové kostky můžete využít ke zchlazení horké kávy, nebo k přípravě ledové.

Poctivý vývar po ruce
Nemáte rádi kupované bujóny v kostce kvůli tomu, že jsou plné glutamátu a s poctivým vývarem nemají mnoho společného? Uvařte ho, a když vychladne, tak ho zamrazte s pomocí formiček na led.

Jogurtové kostky
Nestíháte sníst jogurt před koncem data jeho spotřeby? Naplňte jím formičky na led. Zmrazený se výtečně hodí pro přípravu smoothie nebo pro výrobu zmrzliny. Také můžete přidat müsli a kousky ovoce a udělat si »mininanuky«.

Nedopité víno
Škoda vylévat víno, které nevypijete. Dejte ho zamrazit do tvořítek a díky tomu máte kdykoliv po ruce trošku vína, které se hodí na vaření – například při přípravě omáček nebo pod maso. Také je můžete využít pro přípravu míchaných alkoholických drinků.

Domácí pesto
Ať už vyrábíte pesto z bazalky, medvědího česneku nebo mladých kopřiv, můžete ho také zamrazit do formiček. Kvůli jeho intenzivnímu aroma nezapomeňte formičky zabalit ještě do igelitového sáčku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.